Sari la conținut

Revoluționar! Un nou medicament tratează cataracta fără a fi nevoie de intervenție chirurgicală

Revoluționar! Un nou medicament tratează cataracta fără a fi nevoie de intervenție chirurgicală

Cataracta este o tulburare a cristalinului ocular care se dezvoltă în timp și afectează calitatea vederii. Este cauzată de o dezorganizare a proteinelor din cristalin care duce la formarea de aglomerări de proteine ​​care împrăștie lumina și reduc grav transmiterea către retină. Cataracta provoacă pierderea vederii și orbire pentru milioane de oameni din întreaga lume.

Cu toate că, în prezent, cataracta poate fi vindecată doar prin intervenție chirurgicală, există speranța că afecțiunea ar ar putea fi tratată în curând cu medicamente, după ce un nou tratament revoluționar pentru cataractă a arătat rezultate extrem de pozitive în testele de laborator.

Revoluționar! Un nou medicament tratează cataracta fără a fi nevoie de intervenție chirurgicală

O echipă de oameni de știință internaționali, condusă de Barbara Pierscionek, decan adjunct (Cercetare și inovare) în cadrul Facultății de Sănătate, Educație, Medicină și Asistență Socială a Universității Anglia Ruskin (ARU), a efectuat teste optice avansate pe un compus de oxisterol care fusese propus ca medicament împotriva cataractei. Rezultatele au fost publicate în revista peer-reviewed Investigative Ophthalmology and Visual Science.

În studiile de laborator, tratamentul cu compusul de oxisterol VP1-001 a arătat o îmbunătățire a profilurilor indicelui de refracție (un parametru optic cheie care este necesar pentru a menține capacitatea mare de focalizare) în 61% dintre lentile. Aceasta înseamnă că organizarea proteică a lentilei este restabilită, ceea ce duce la o mai bună capacitate de focalizare a lentilei.

Acest lucru a fost susținut de o reducere a opacității lentilelor în 46% din cazuri.

„Acest studiu a arătat efectele pozitive ale unui compus care a fost propus ca medicament anti-cataractă, dar niciodată testat înainte pe optica lentilei. Este prima cercetare de acest fel din lume. S-a arătat că există o diferență remarcabilă și o îmbunătățire a opticii între ochii cu același tip de cataractă care au fost tratați cu compusul în comparație cu cei care nu au fost”, a decarat profesorul Pierscionek, care este, de asemenea, membru al Centrului de Cercetare în Tehnologia Medicală de la Universitatea Anglia Ruskin (ARU).

„Au apărut îmbunătățiri în unele tipuri de cataractă, dar nu în toate, indicând faptul că acesta poate fi un tratament pentru anumite cataracte. Acest lucru sugerează că ar putea fi necesar să se facă distincții între tipurile de cataractă atunci când se dezvoltă medicamente anti-cataractă.

Este un pas semnificativ înainte spre tratarea acestei afecțiuni extrem de frecvente cu medicamente, mai degrabă decât cu intervenții chirurgicale”, a mai spus Barbara Pierscionek.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel