Sari la conținut

REVOLUŢIONAR. Un test banal poate diagnostica AUTISMUL

copii cu autism
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Autismul este o condiție de dezvoltare incurabilă, pe tot parcursul vieții, care afectează modul în care oamenii percep lumea și modul în care interacționează cu ceilalți.

Cercetătorii au descoperit o nouă metodă revoluţionară de diagnosticare a bolii la copii. Este vorba de un test de rutină cu o mostră de scaun, care i-ar putea ajuta pe medici să identifice tulburarea de spectru autist la timp, ceea ce înseamnă că oamenii ar primi diagnosticul mult mai repede decât prin procedura îndelungată utilizată în prezent în clinicile medicale.

Astfel, oamenii de ştiinţă au identificat o serie de diferenţe între microbii găsiţi în intestinele persoanelor cu autism şi cei care nu suferă de această afecţiune.

autism
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Majoritatea copiilor sunt diagnosticaţi la vârsta de 6 ani

„De obicei, este nevoie de trei până la patru ani pentru un diagnostic confirmat pentru autismul suspectat, majoritatea copiilor fiind diagnosticaţi la vârsta de şase ani”, a declarat profesorul Qi Su de la Universitatea Chineză din Hong Kong, citat de publicaţia The Guardian.

„Panoul nostru de biomarker microbiom are o performanţă ridicată la copiii sub vârsta de patru ani, ceea ce poate contribui la facilitarea unui diagnostic precoce”, a explicat specialistul.

1 din 100 de persoane face parte din spectrul autismului

Rata autismului a crescut vertiginos în ultimele decenii, în mare parte din cauza unei mai bune conştientizări şi a unei extinderi a criteriilor utilizate pentru diagnosticarea acestei afecţiuni. În Regatul Unit şi în multe alte ţări occidentale, se consideră în prezent că aproximativ 1 din 100 de persoane face parte din spectrul autismului.

Studiile efectuate pe gemeni sugerează că 60-90% din autism se datorează geneticii, dar şi altor factori, cum ar fi părinţii mai în vârstă, complicaţiile la naştere şi expunerea la poluarea aerului sau la anumite pesticide în timpul sarcinii.

Semnele autismului variază de la copii care nu răspund la numele lor şi evită contactul vizual, până la adulţi cărora le este dificil să înţeleagă ce gândesc persoanele neurotipice şi care devin anxioşi dacă rutina lor zilnică este perturbată.

Cercetătorii ştiu de mult timp că persoanele autiste au tendinţa de a avea bacterii mai puţin variate în sistemul lor digestiv, dar dacă acest lucru se datorează în vreun fel autismului sau dacă, de fapt, contribuie la afecţiune, este un subiect de dezbatere, potrivit sursei citate de News.ro.

Pentru a pătrunde mai adânc în această enigmă, Su şi colegii săi au analizat probe de scaun de la 1.627 de copii cu vârste cuprinse între 1 şi 13 ani, dintre care unii erau autişti. Ei au verificat probele pentru a vedea ce bacterii erau prezente şi au făcut acelaşi lucru pentru viruşi, ciuperci şi alţi microbi numiţi archaea.

Diagnostic diferenţial pe baza microbilor intestinali

În revista „Nature Microbiology„, cercetătorii descriu modul în care microbii intestinali diferă semnificativ la copiii cu şi fără autism. În total, 51 de tipuri de bacterii, 18 virusuri, 14 arhaea, şapte ciuperci şi o duzină de căi metabolice au fost modificate la copiii autişti.

Cu ajutorul învăţării automate, o formă de inteligenţă artificială, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice copiii autişti cu o precizie de până la 82%, pe baza a 31 de microbi şi funcţii biologice din sistemul digestiv.

Studiul a evidenţiat şi alte modificări, diverse căi metabolice implicate în energie şi neurodezvoltare fiind aparent perturbate la copiii autişti. „În timp ce factorii genetici joacă un rol substanţial în autism, microbiomul ar putea acţiona ca un factor contributiv prin modularea răspunsurilor imune, a producţiei de neurotransmiţători şi a căilor metabolice”, a declarat Su, potrivit căruia microbiomul ar putea influenţa severitatea sau expresia simptomelor din spectrul autismului.

În cazul în care gândirea cercetătorilor este corectă, iar perturbarea microbiomului afectează într-adevăr severitatea autismului, aceasta ridică perspectiva unor intervenţii personalizate care utilizează dieta sau bacteriile vii cunoscute sub denumirea de probiotice pentru a stabili un microbiom mai divers la persoanele diagnosticate cu această afecţiune.

75 de milioane de oameni suferă de tulburări din spectrul autist

Autismul este o tulburare care afectează dezvoltarea creierului şi debutează în primii ani de viaţă. Aproximativ 1% din populaţie este afectată sub diferitele sale forme. Se caracterizează prin interacţiune socială, comunicare şi interese limitate, iar activitatea este repetitivă şi fără un ţel evident pentru cei din jur.

Aproximativ 75 de milioane de oameni suferă de tulburări din spectrul autist, sau ASD. Mulţi dintre ei au probleme de a comunica şi de a interacţiona cu alţi oameni şi manifestă comportamente restrânse şi/sau repetitive. Persoanele din spectrul autist pot avea modalităţi diferite de învăţare, mişcare sau de a-şi concentra atenţia.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel