Din cuprinsul articolului
Rezistența la insulină. Apare adesea înaintea diabetului de tip 2, mai ales când crește greutatea corporală. În perioada preadolescenței și adolescenței, poate exista o formă fiziologică de rezistență la insulină, spun medicii, care este reversibilă dacă sunt îndeplinite două condiții: alimentatie echilibrată și mișcare regulată.
În premenopauză și menopauză, sensibilitatea celulelor la insulină scade natural. Dacă există grăsime abdominală, riscul de diabet de tip 2 crește instant.
Rezistența la insulină fiziologică

În pre-adolescență apare rezistența la insulină fiziologică. Celulele nu sunt foarte sensibile la hormonul insulină. Așa cresc adolescenții. Rezistența la insulină e reversibilă în această perioadă.
„Hormonii de creștere și hormonii sexuali care încep să fie crescuți în perioada pubertară, ei se opun activității insulinei, ei cresc glicemia, insulina o scade. Toți acești hormoni se numesc hormoni de contrareglare și insulina e împiedicată temporar să își facă treaba. Dacă adolescentul mănâncă prost, poate apărea prediabetul”, spune Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: potrivit Pro TV.
Mâncare corectă, somn și activitate fizică – este ceea ce are nevoie orice copil
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, explică ce se întâmplă în corpul copiilor dacă alimentația nu este adegvată pe vârsă și, mai ales, calitate.
„Dacă copilul mănâncă mult și prost, foarte mulți carbohidrați procesați, fast-food, dacă doarme puțin, această perioadă fiziologică se transformă în rezistența la insulină, care tinde să devină permanentă”, explică medicul.
La pre-menopauză și menopauză apare din nou rezistența la insulină fiziologică. Scade nivelul hormonilor estrogeni, scade sensibilitatea la insulină. Din păcate, kilogramele în plus acumulate pe abdomen și în interiorul acestuia fac rezistența la insulină permanentă.
„Înainte de orice, trebuie să aibă grijă de activitatea fizică focusată pe exerciții cardio și cu greutăți, 150 de minute săptămânal. Topul dietelor la această vârstă e dieta mediteraneană, iar igiena somnului e fundamentală. Fără somn bun, organismul consumă a doua zi puține calorii. Așa se depune tot ce mâncați, chiar dacă mâncați puțin”, conchide Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, potrivit sursei citate.