Sari la conținut

Rezultate fals-negative la testele de salivă distribuite elevilor. O școală gimnazială din Brăila, focar de infecție covid, testele ne spun că elevii sunt sănătoși

Test covid
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Limba COVID, simptomul care indică infecția cu coronavirus

În vederea combaterii pandemiei, autoritățile au anunțat cu mândrie achiziția de teste de salivă pentru copii, prin care aceștia urmează să fie testați înainte de începerea orelor. Dar cât de relevante sunt aceste teste? Cât au fost dispuse autoritățile să investească în sănătatea copiilor noștri? Ei bine, se pare că nu foarte mult!

Concentrarea achizițiilor pe două caracteristici, prețul și viteza de livrare, au dus, se pare, la ofertarea unor teste de salivă de o calitate slabă. Mulți părinți care au acceptat testarea copiilor cu acestea se plâng că acetea au dat rezultate false.

Elevii bolnavi dintr-o școală din Brăila ”declarați” sănătoși tun de testele distribuite de autorități

Școala Gimnazială din Brăila este doar una din numeroasele cazuri în care copii au rezultate negative la testele făcute cu salivă, dar din păcate, în realitate sunt infectați.

Avem ca studiu de caz situația unui copil (căruia îi vom păstra anonimatul) din motive de protecție, expus chiar de către părintele acestuia, care în scurt timp a devenit și el pozitiv.

Copilul s-a trezit cu o stare de rău, prezentând simptome specifice infecției cu coronavirus, iar conform protocolului impus de Ministerul Educației – părintele a realizat testul de salivă înainte de a-l trimite în colectivitate, iar rezultatul a fost negativ.

Totuși, mama a ezitat să-și trimită copilul la școală. Starea elevului din păcate s-a agravat, ceea ce a produs îngrijorare în rândul părinților. Aceștia au achiziționat un test antigen – care surpriză – a ieșit POZITIV!

Pentru a identifica ce test a fost greșit, dar și pentru a lua cele mai bune măsuri de protecție pentru propriul copil, părintele a făcut o programare în vederea efectuării un test PCR – care din nou – a ieșit pozitiv! Test care a fost trimis și către noi.

Între timp alerta a fost dată în toată clasa copilului. Majoritatea copiilor sunt infectați, părinții presupuneau că este o simplă răceală de sezon, rezultatele testelor făcute fiind negative. Revoltată, mama copilului, care este vaccinată cu ambele doze, și care a contractat virusul de la cel mic se întreabă disperată ce să facă. Acum amândoi au o stare de sănătate precară, se pare că totuși este stabilă, tratamentul primit fiind unul specific răcelilor.

 

Ce fac autoritățille în astfel de situații? NIMIC! Doar declară că își fac datoria, achiziționând teste de salivă ieftine, iar noi –  trimitem copii bolnavi în colectivitate și „ajutăm” la răspândirea nestingherită a virusului.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel