Sari la conținut

Rezultate remarcabile ale medicinii în 2021

împotriva variantei Deltaei

In plin an pandemic, domeniul medical a reușit realizarea unor ațiuni remarcabile. În mijlocul tuturor discuțiilor despre variante virusului și  vaccin, este posibil să fi ratat unele dintre cele mai uimitoare cazuri și descoperiri medicale din acest an.

În 2021, comunitatea medicală și oamenii de știință au făcut progrese mari în lumea transplanturilor de organe, a studiilor pentru tratamentul cancerului și a cercetării microbiomului intestinal.

Să trecem în revistă câteva dintre revoluțiile medicale ale anului 2021:

Un studiu arată că pot fi realizate medicamente antibiotice mai eficiente

Un studiu efectuat în laborator și testat pe șoareci, sugerează o nouă modalitate de a elimina bacteriile rezistente la medicamente. Această nouă armă ar putea face antibioticele existente mai eficiente, reducând astfel nevoia de a formula medicamente antibiotice noi-nouțe.

În studiul, publicat în iunie în revista Science, oamenii de știință au efectuat experimente cu Staphylococcus aureus și Pseudomonas aeruginosa, două bacterii care prezintă rezistență la mai multe medicamente și se numără printre principalele cauze ale infecțiilor dobândite în spital. Aceste așa-numite superbacterii folosesc o enzimă specifică pentru a se proteja de efectele nocive cauzate de antibiotice, așa că echipa a căutat molecule care ar putea bloca enzima.

Moleculele identificate de oamenii de știință au făcut antibioticele de două până la 15 ori mai puternice împotriva microbilor, în funcție de antibioticul utilizat și de tulpina bacteriană vizată. Acum, vor trebui să vadă dacă aceeași strategie poate funcționa și la oameni.

Un bebeluș născut la 21 de săptămâni supraviețuiește

Curtis Means și fratele lui geamăn, C’Asya, s-au născut la doar 21 de săptămâni, fiind născuți prematur. C’Asya nu a răspuns la tratament și a murit la scurt timp după naștere, dar Curtis a reușit să supraviețuiască. Chiar și așa, medicii i-au dat 1% șanse să trăiască.

În lunile următoare, a primit îngrijire constantă pentru a-i menține respirația și temperatura corpului și pentru a avea o nutriție adecvată. După șase luni de stat acasă, Curtis și familia sa au primit un certificat Guinness World Record, care îl recunoaște pe Curtis drept cel mai prematur copil din lume.

Transplantele care au stimulat tratamentul pacienților cu cancer de piele

Noile tratamente bazate pe imunoterapie reunesc să facă sistemul imunitar să lupte împotriva celulelor canceroase, dar nu funcționează pentru toți pacienții cu cancer. Doar aproximativ 40% dintre pacienții cu melanom avansat beneficiază de medicamentele de imunoterapie.

Un studiu publicat în februarie în revista Science sugerează că modificarea bacteriilor intestinale ale pacienților cu cancer poate ajuta la creșterea eficacității medicamentelor.

În cadrul acestui studiu, oamenii de știință au colectat scaunul de la pacienții cu melanom care au răspuns bine la imunoterapie și apoi au transplantat fecalele pacienților – care erau pline de microbi – în intestinele a 15 pacienți care nu au răspuns niciodată la medicamente. După transplant, șase dintre cei 15 pacienți au răspuns pentru prima dată la imunoterapie, arătând fie o reducere a tumorii, fie o stabilizare a bolii care a durat mai mult de un an.

Privind cu nerăbdare, oamenii de știință intenționează să investigheze exact de ce transplantul de fecale i-a ajutat pe acești șase pacienți și de ce ceilalți nouă pacienți nu par să beneficieze de același rezultat.

 

Un prim pacient care s-a vindecat de HIV

O femeie cunoscută acum drept Pacienta Esperanza a fost diagnosticată cu HIV, virusul care poate provoca SIDA, în 2013. Însă, începând cu acest an, medicii nu pot găsi nicio urmă de virus în corpul ei.

Femeia nu a primit nici un transplant de măduvă și nici vreo intervenție medicamentoasă. Se pare că sistemul ei imunitar a eliminat HIV de unul singur.

Acest lucru se  mai întâmplase înainte, la o femeie din California pe nume Loreen Willenberg. Și, deși cele două femei sunt anomalii, cazurile lor le dau oamenilor de știință speranța de a găsi un remediu pentru HIV/SIDA.

Vaccinul împotriva cancerului

Un „vaccin împotriva cancerului” funcționează prin antrenarea celulelor imune pentru a recunoaște și ataca mai bine celulele canceroase din organism, fără a dăuna celulelor sănătoase. Într-un studiu de opt pacienți cu melanom avansat, vaccinul a ajutat la prevenirea creșterii tumorilor pacienților ani de zile după vaccinare.

Până la sfârșitul perioadei de urmărire de patru ani, toți cei opt pacienți erau în viață și șase din opt nu prezentau semne de boală activă. Doi au suferit o recidivă a cancerului și au primit tratamente suplimentare numite „blocare a punctelor de control”, care, în esență, smulgeau frânele celulelor imunitare cunoscute sub numele de celule T.

În combinație cu vaccinul împotriva cancerului care vizează celulele T, aceste blocaje ale punctelor de control au fost extrem de eficiente. Acest lucru sugerează că astfel de vaccinuri ar putea servi ca o terapie, pentru a fi utilizate în tandem cu alte tratamente împotriva cancerului, dar sunt încă necesare studii mai multe și mai mari pentru a ști cu siguranță.

Vaccinul experimental HIV

Primele studii ale unui nou vaccin HIV au stârnit entuziasm în legătură cu vaccinul experimental, deoarece a arătat un succes de 97% la stimularea unui set rar de celule imunitare care joacă un rol cheie în lupta împotriva virusului.

Virusul imunodeficienței umane reprezintă o provocare uriașă pentru dezvoltatorii de vaccinuri, deoarece se modifică foarte repede, cercetătorii vizând agentul patogen folosind o abordare unică. Și-au proiectat vaccinul pentru a viza un anumit subset de celule B, un fel de celulă imunitară care produce „anticorpi de neutralizare pe scară largă”, proteine ​​care se pot prinde de o proteină cheie pentru HIV și împiedică virusul să infecteze celulele.

Într-un studiu efectuat pe 48 de persoane, vaccinul a fost sigur și a indus producția de anticorpi neutralizanți la 97% dintre participanți. Deși acest lucru sugerează că vaccinul poate funcționa bine, studiul nu a testat dacă vaccinul a prevenit infecția cu HIV.

Cum supraviețuiesc oamenii până la 100 de ani

Oamenii care trăiesc până la 100 de ani trebuie să mulțumească bacteriilor intestinale, potrivit unui studiu publicat în iulie în revista Nature. În cadrul studiului, cercetătorii au examinat comunitățile de microbi intestinali, sau microbiota, care trăiau în 160 de centenari, care aveau, în medie, 107 ani. Cercetătorii au comparat microbiota intestinală a centenarilor cu cea a 112 persoane cu vârsta cuprinsă între 85 și 89 de ani și a 47 de persoane cu vârsta cuprinsă între 21 și 55 de ani. Centenarii aveau niveluri semnificativ mai mari de așa-numiții acizi biliari secundari, un fluid produs de ficat și eliberat în intestin. În special, au produs concentrații mari de izoalloLCA acid biliar secundar, despre care cercetătorii au descoperit că are proprietăți antimicrobiene puternice care pot inhiba creșterea bacteriilor dăunătoare în intestin.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a ști dacă și cum insectele intestine ale centenarilor îi ajută să supraviețuiască până la vârste atât de înaintate și dacă aceste cunoștințe ar putea fi folosite pentru a crește longevitatea altor oameni.

Vaccinul HPV reduce ratele cancerului de col uterin cu peste 87%

Un studiu recent a constatat că vaccinul cu papilomavirus uman (HPV) a redus numărul de cazuri de cancer de col uterin cu 87% în rândul femeilor din Marea Britanie. Folosind datele din registrul cancerului colectate între 2006 și 2019, cercetătorii au comparat ratele cancerului de col uterin în rândul femeilor care au fost vaccinate cu vaccinul HPV Cervarix când erau tinere, între 12 și 13 ani, cu ratele de cancer de col uterin ale femeilor care au primit vaccinul puțin mai târziu și cu ratele celor care nu au primit vaccinul deloc.

Cercetătorii au descoperit că vaccinul a fost cel mai eficient atunci când a fost administrat celui mai tânăr grup; femeile care au fost vaccinate cu Cervarix cu vârsta cuprinsă între 12 și 13 ani au avut cu 87% mai puține cazuri de cancer de col uterin în comparație cu cele care nu au fost vaccinate. S-a înregistrat o reducere de 62% a cazurilor în rândul femeilor care au fost vaccinate cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani și o reducere cu 34% a cazurilor la femeile vaccinate între 16 și 18 ani, comparativ cu populația nevaccinată, potrivit Live Science.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel