miercuri, martie 29, 2023

Ridicarea restricțiilor. Egri Eduard, medic de familie din Sibiu, a transmis un mesaj ironic de ”felicitare” pentru autorități, care au renunțat din senin la toate restricțiile.

”Felicitări pentru ridicarea tuturor restricţiilor. Acuma stau pacienţii în sălile de aşteptare şi tuşesc unii peste alţii, bineînţeles nu le pasă că sunt aduşi copii mici, sănătoşi, de doar câteva luni, la evaluare sau seniori cu boli cronice, unele grave”, a scris, joi, pe Facebook, medicul de familie Egri Eduard din Sibiu.

Te-ar mai interesa: ALERTĂ la nivel european! Substanțe cu potențial C...

Acesta apreciază totodată ironic că ”mai lipseşte să punem un tonomat cu seminţe”.

Starea de alertă a fost ridicată în România după doi ani de pandemie

Nici o restricție anti-COVID nu mai este în vigoare de și nu mai este impusă nicio regulă pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Medicii și autoritățile din sănătate recomandă însă ca măsurile de distanțare, purtarea măștii de protecție în interior și în spațiile aglomerate, precum și izolarea celor diagnosticați cu COVID să fie respectate în continuare.

Neprelungirea stării de alertă are și implicații mai puțin așteptate, persoanele ale căror documente de identitate au expirat în ultimii doi ani au obligația de a schimba actele în cel mult trei luni.

Te-ar mai interesa: Traumatizant! O femeie a ajuns pe masa de operații...

Autoritățile au anunțat că aproximativă 387.000 de astfel de documente vor expira pe 7 iunie, la încheierea celor 90 de zile.

Cei aflați în această situație trebuie să se prezinte la serviciile publice comunitare locale pe raza cărora își au domiciliul pentru a solicita preschimbarea cărții de identitate și să își facă programare acolo unde există această posibilitate.


Termenul de eliberare a cărții de identitate este de 30 de zile

Cătălin Giulescu, şeful Direcției pentru Evidența Populaţiei: Termenul de eliberare a cărții de identitate este de 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii acestui termen de către șeful serviciului public comunitar în situaţii justificate cu încă 15 zile.

Te-ar mai interesa: „Vom fi asemenea lui Dumnezeu!” Futurolog, predicț...

Pentru situaţii de excepţie, în baza unor cereri adresate șefilor serviciilor publice comunitare, acest termen poate fi redus pentru a răspunde necesităților pe care cetățenii le pot avea.

Actul de identitate prezent se lasă în posesia titularului până la eliberarea noului document de identitate. Această măsură a fost introdusă prin Hotărârea Guvernului 295 din 2021, tocmai pentru a acoperi perioada în care noul document de identitate urmează a fi produs.

Te-ar mai interesa: OMS revizuiește recomandările de vaccinare împotri...

Potrivit RRA, Cătălin Giulescu a mai precizat că în ultimele două săptămâni s-au preluat zilnic aproximativ 10.000 de solicitări, iar capacitatea de producție a cărților de identitate este de 32.000 pe zi, cifră care nu a fost atinsă niciodată.

Nu se mai aplică nici regulile de izolare sau carantină

Nu se mai aplică nici regulile de izolare sau carantină, astfel că nici certificatul verde nu mai este necesar pentru accesul în diferite spații interioare sau pentru intrarea în țară.

Te-ar mai interesa: Până la cer și înapoi! Asociația Blondie: șansă la...

Documentul rămâne util însă pentru cei care călătoresc în țări unde există reglementări în acest sens, a atras atenţia purtătorul de cuvânt al Guvernului, care a mai precizat că certificatele emise în România sunt valabile până la sfârşitul anului.

În schimb, a subliniat recent Dan Cărbunaru, rămâne obligatorie completarea formularului electronic de localizare a pasagerului, PLF, la intrarea în ţară.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private