Lămâia este recunoscută nu doar pentru gustul său acru, ci și pentru conținutul ridicat de vitamina C și antioxidanți. În ultimii ani, apa cu lămâie a devenit tot mai populară, fiind asociată cu multiple beneficii pentru sănătate — de la susținerea digestiei până la reducerea riscului de apariție a pietrelor la rinichi, potrivit publicației Health.
Consumul unui pahar de apă cu lămâie dimineața, pe stomacul gol, este unul dintre cele mai răspândite obiceiuri de wellness. Pe lângă efectul său ușor detoxifiant, această rutină zilnică aduce beneficii care depășesc simpla hidratare.

Despre aceste efecte a vorbit și nutriționistul Laura Parada, director al centrului Slow Life House, care a explicat modul în care apa cu lămâie poate contribui la o stare generală mai bună de sănătate.
Nutriționistul Laura Parada, director al Slow Life House, a vorbit despre modurile în care apa cu lămâie poate îmbunătăți sănătatea.
„Ajută la demararea procesului de digestie dimineața”, spune Parada, adăugând că ajută, de asemenea, la combaterea indigestiei, a arsurilor la stomac și a balonării. În plus, se știe că lămâia stimulează producția de bilă și de sucuri gastrice și, prin urmare, poate preveni formarea de gaze.
„Întărește sistemul imunitar”, mai spune Parada, referindu-se la conținutul ridicat de vitamina C din sucul de lămâie. Este bună pentru piele datorită conținutului ridicat de antioxidanți care „previn daunele provocate de radicalii liberi”, explică Parada.
Hidratează organismul și, mai ales la prima oră dimineața, pe stomacul gol, este o modalitate eficientă de a stimula metabolismul.
„Apa cu lămâie îmbunătățește tranzitul intestinal și hidratează colonul”, mai explică Parada, motiv pentru care poate ajuta în cazul constipației, mai ales pe stomacul gol, la prima oră a dimineții. În plus, lămâia, fiind bogată în fibre, favorizează, de asemenea, sănătatea intestinelor. Parada subliniază că este important ca temperatura apei să fie călduță și nu fierbinte, deoarece „fiind la aceeași temperatură cu cea a corpului nostru, este absorbită mult mai repede, deoarece nu trebuie să își scadă temperatura pentru a fi digerată”.
Dintre toate beneficiile pe care le are acest truc, alcalinizarea nu este unul dintre ele, spune Parada.
„Se spune adesea că apa cu lămâie ar putea modifica pH-ul sângelui cu efect alcalinizant. Totuși, acest lucru este fals, deoarece rinichii, ficatul și plămânii sunt cei care se ocupă de reglarea acidității sângelui, menținându-l într-un interval de 7,3 – 7,5”, spune ea pentru Vogue.