Sari la conținut

Rinită alergică

rinita alergică
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Ce este și cân apare rinita alergică

Rinită alergică. Care sunt pericolele și cum să faceți față unui nas înfundat sau care curge mereu?

Alergiile se află pe locul patru în rândul bolilor cronice la nivel mondial, potrivit datelor transmise de OMS. Aceasta forma de rinita alergica este de fapt cea cunoscuta sub denumirea de ”febra fanului”, una dintre cele mai frecvente boli alergice, care afectează aproximativ 20% din populație. De obicei, este ușoară și nu pune viața în pericol, dar unii oameni pot dezvolta complicații care afectează semnificativ calitatea vieții.

Ce este rinita alergică?

rinita alergică
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Rinita alergică este un răspuns alergic la alergeni specifici. Boala este asociată cu inflamația și umflarea membranei mucoase a nasului, cauzate de alergeni, cum ar fi polenul, acarienii de praf de casă, mucegaiul și altele.

Simptome rinită alergică

Cele mai frecvente simptome sunt nasul înfundat și curgerea nasului, strănutul, ochi roșii, mâncărimi ale nasului, ochilor sau gâtului.

Atât copii, cât și la adulți, pot face această boală. Potrivit medicilor, rinita alergică poate fi sezonieră sau pe tot parcursul anului și este un răspuns la alergenii externi precum polenul primăvara sau toamna, iar în celălalt apare în orice moment al anului ca răspuns la substanțele interne, precum acarienii de praf sau animalele de companie.

În prezența oricăruia dintre simptomele de mai sus, este important să vă consultați cu un specialist ORL și un alergolog și să nu continuați cu auto-tratament, care constă de obicei în utilizarea picăturilor nazale cu xilometazolină.

Acest lucru poate duce la congestie nazală și mai severă și edem cronic din cauza leziunilor mucoasei nazale din cauza utilizării prelungite a picăturilor .

Complicații ce pot duce la tratamentul incorect și prematur al febrei fânului

Tratamentul necorespunzător sau neglijarea problemei poate duce la complicații grave, cum ar fi sinuzita cronică, risc crescut de infecții respiratorii și slăbirea sensibilității simțurilor nazale. În unele cazuri, febra fânului poate duce la astm, mai ales dacă simptomele nu sunt tratate sau controlate corespunzător.

În această boală, după contactul cu un anumit alergen, avem o inflamație locală a cavității nazale, dar uneori alte organe și structuri precum cavitățile sinusurilor, urechea medie, faringele pot fi implicate în inflamație. Dacă tratamentul alergiei nu este început la timp, hipertrofia și dificultățile de respirație nazală se pot agrava din cauza apariției unor modificări permanente ale membranei mucoase.

Inflamația cronică poate duce și la dezvoltarea unor complicații, cum ar fi polipi în cavitatea nazală – excrescențe benigne ale membranei mucoase a cavității nazale, care pot rămâne nediagnosticate mult timp, în funcție de dimensiunea lor. Tratamentul lor este doar operativ.

Cum să faceți față alergiei asociate cu nasul înfundat sau care curge?

În prezența unui nas care curge din cauza unei reacții alergice sau a unui alt tip de secreție, recomand folosirea unor produse care au un efect complex și o compoziție naturală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel