Sari la conținut

Bei ceaiul așa? Poate crește riscul apariției cancerului

ceai fierbinte
Sursa foto: Unsplash
Risc de cancer daca bei ceaiul fierbinte

Din cuprinsul articolului

Bei ceaiul așa?  Annals of Internal Medicine a publicat un nou studiu ce poate salva multe vieți. Cercetătorii au arătat ce legătură există între consumul de ceai și creșterea riscului apariției cancerului, dar doar în cazul persoanelor care fumează și beau alcool, scrie Time.

Studiul arată că persoanele care au fumat regulat țigări și au băut alcool cel puțin odată pe zi și au consumat ceai fierbinte au prezentat un risc de cinci ori mai mare de dezvoltare a cancerului esofagian decât cei care au avut cele două vicii, dar nu au băut ceai. În cazul persoanelor care nu au fumat și nu au băut alcool, consumul de ceai nu pare să aibă un efect semnificativ asupra dezvoltării cancerului.

ceai fierbinte
Sursa foto: Unsplash

Risc mare de a dezvolta cancer

„Am constatat ca asocierea dintre consumul de ceai la temperaturi ridicate și riscul de cancer esofagian depinde de consumul de alcool si de tutun”, a spus autorul principal al studiului Jun Lv, profesor de epidemiologie si biostatistica de la Universitatea din Pekin, Școala de Sănătate Publică din China.

În cadrul studiului, cercetatorii au analizat datele de la mai mult de 456.000 de adulți chinezi cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani care nu au avut cancer la începutul studiului.

Oamenii au fost rugați să răspundă la întrebări despre consumul lor de ceai, alcool și țigări. Apoi, cercetătorii au urmărit subiecții timp de nouă ani pentru a vedea cât de mulți au dezvoltat cancer esofagian. (Aproximativ 1.700 de persoane au făcut-o.)

Așadar, persoanele care au băut în mod regulat ceaiul fierbinte, potrivit studiilor, au fumat și au băut alcool au prezentat un risc mai mare de cancer esofagian. Cei care beau în mod regulat ceai și fie au băut alcool, fie au fumat – dar nu amândouă – au avut prezentat un risc mai mare de a dezvolta cancer, dar nu la fel de mare ca prima categorie. La persoanele care au băut numai ceai fierbinte nu s-a observat o creștere semnificativă a riscului de cancer.

Studiul nu a determinat, însă, și o legătură cauzal-efect. Dar autorii speculează că ceaiul fierbinte poate deteriora țesutul esofagului, ceea ce ar putea crește șansele de rănire de la alți factori de risc cum ar fi fumatul și băutul. În ultimii ani, au existat câteva informații contradictorii despre ceai și cancer.

În 2016, Organizația Mondială a Sănătății a concluzionat că băuturile calde de peste 65 de grade Celsius, inclusiv ceaiul, au fost legate de creșterea riscului de cancer esofagian. Totuși, ceaiul a fost desemnat de mai multe ori în trecut pentru potențialele sale abilități de combatere a cancerului.

Ceaiul verde, în general, este asociat cu un risc mai mic de cancer. Constatările sugereaza că ceaiul poate contribui la formarea cancerului în anumite condiții, spune Lv, dar probabil nu este principalul factor.

„Este important să se abțină de la consumul de ceai fierbinte consumatorii de alcool și fumătorii pentru prevenirea cancerului esofagian”, a scris Lv.

Acesta nu este primul studiu de acest gen. În 2011, cercetătorii din Teheran au ajuns la concluzii similare și recomandă să lăsăm ceaiul la răcit cel puțin cinci minute înainte de a-l consuma.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: