Sari la conținut

Risc de atac cerebral sau infarct dacă mănânci aceste alimente pe caniculă

canicula
Sursă foto: Codlea Info

Alimente periculoase pe caniculă. În zilele toride de vară, este esențial să fim atenți la alimentația noastră pentru a evita agravarea disconfortului termic. Deși poate părea contraintuitiv, consumul de alimente și băuturi reci nu este cea mai bună metodă de a face față căldurii.

Alimentele foarte reci, cum ar fi înghețata sau băuturile cu gheață, pot provoca contracția vaselor de sânge. Aceasta poate duce la o creștere și mai mare a temperaturii corporale, și, în cazuri extreme, la probleme grave de sănătate, cum ar fi infarctul sau atacul cerebral. Când vasele de sânge se contractă, fluxul sanguin este limitat, ceea ce împiedică organismul să își regleze eficient temperatura.

Profesorul Peter McNaughton de la Universitatea Cambridge explică faptul că băuturile calde cresc temperatura internă a corpului, stimulând astfel producerea de transpirație. Transpirația este esențială deoarece, prin evaporare, răcorește corpul. Acest proces natural ajută la menținerea unei temperaturi corporale stabile și previne supraîncălzirea.

Recomandări alimentare pe caniculă

În loc să consumăm băuturi și alimente reci, specialiștii recomandă consumul de băuturi calde și mâncăruri condimentate. De exemplu, un ceai cald sau o supă condimentată poate fi mai benefică decât un frappe cu gheață. Alimentele iuți, precum ardeii chilli, conțin capsaicină, care intensifică activitatea glandelor sudoripare și stimulează procesul de transpirație.

Dr. Cristopher Gordon, expert în termoreglare umană la Universitatea din Sydney, subliniază importanța transpirației pentru reglarea temperaturii corpului. În lipsa acestui proces, în condiții de căldură extremă, temperatura corpului ar putea crește periculos de mult, ducând la atacuri cerebrale și chiar la deces.

Secretul alimentelor iuți

Consumul de alimente condimentate este o practică obișnuită în regiunile cu climat cald, precum Asia sau America de Sud. Felurile de mâncare iuți contribuie la creșterea temperaturii interne și, implicit, la stimularea transpirației, oferind astfel o răcorire eficientă a corpului. În contrast, alimentele reci oferă doar o senzație temporară de răcorire și pot duce la un consum excesiv de lichide, afectând funcționarea optimă a rinichilor.

Ce să evitați pe caniculă

  • Înghețata și deserturile reci: Pot provoca contracția vaselor de sânge și pot agrava senzația de căldură.
  • Băuturile cu gheață: Produc o răcorire temporară, dar pe termen lung, pot duce la supraîncălzirea corpului.
  • Fructele zemoase reci: Deși oferă hidratare, consumul excesiv poate afecta rinichii.

Concluzie

În perioadele de caniculă, este esențial să adoptăm obiceiuri alimentare care să ne ajute să ne menținem temperatura corporală sub control. Consumând băuturi calde și alimente condimentate, putem stimula transpirația, proces vital pentru răcorirea naturală a organismului. Evitarea alimentelor și băuturilor foarte reci nu doar că previne disconfortul termic, dar protejează și sănătatea cardiovasculară.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel