miercuri, decembrie 7, 2022

Acest lucru este valabil pentru ambele sexe, deși se pare că femeile beneficiază mai mult în ceea ce privește sănătatea lor.

Potrivit unui nou studiu științific american, s-a constatat că persoanele care au un nivel mai ridicat de scop în viață se confruntă cu un risc mai mic de a muri prematur din orice cauză.

Risc de moarte prematură pentru unele persoane. Află care este cauza posibilă

Acest lucru este valabil pentru ambele sexe, deși se pare că femeile beneficiază mai mult în sănătatea lor de existența protectoare a unui scop în viață.

Te-ar mai interesa: Ai mereu mâinile și picioarele reci? Uite ce boli ...

Noile cercetări vin să le confirme pe cele anterioare care au arătat că a avea un sentiment de scop, adică o direcție spre un obiectiv în viață, este asociat cu o sănătate fizică și mentală mai bună, inclusiv cu un risc mai mic de boli cardiovasculare sau demență.

Unsplash

Cercetătorii de la Școlile de Sănătate Publică din Boston și Harvard, conduși de profesorul asistent de epidemiologie Koihiro Shiba, care a făcut publicația în cauză în revista Preventive Medicine, au analizat date despre 13.159 de persoane cu vârsta de peste 50 de ani pe o perioadă de opt ani.

Risc de deces

S-a constatat că cei care aveau cel mai mare simț al scopului au avut cel mai mic risc de deces (15,2%), în timp ce cei care nu aveau niciun scop în viață au avut cel mai mare risc de deces (36,5%).

Te-ar mai interesa: Ai ochii uscați ierna? Cum să scapi de această afe...

S-a constatat că asocierea dintre scop și mortalitate mai mică a fost ușor mai mare la femei decât la bărbați, potrivit Pro News.

Care sunt principalele 5 cauze de deces prematur?

 • Cancerul este unul dintre principalele cauze ale mortalității premature. Deși există peste 200 de tipuri de cancer, mai bine de jumătate sunt cele de plămâni, sân, prostată și intestin (cancer gastro-intestinal). Potrivit unui studiu din 2011 aproximativ 42% dintre cazurile de cancer sunt cauzate de un stil de viață nepotrivit și pot fi prevenite.

Pentru început, cancerul de plămâni este cauzat de fumat, o dietă nesănătoasă este direct legată de cancerul gastrointestinal, cancerul pancreatic și cancerul esofagian, iar excesul de alcool crește riscul de a dezvolta cancer de sân.

În plus, controlul regulat al persoanelor cu un risc crescut (o dietă nesănătoasă, o rudă apropiată care a avut cancer, etc.) contribuie la detectarea din timp a bolii și scăderea șanselor de deces prematur. (3)

Te-ar mai interesa: Schimbare în sistemul de sănătate. Se poate decont...

Adoptarea unui stil de viață sănătos poate, în timp, contribui la prevenirea decesului prematur.

 • Bolile cardiovasculare
  Potrivit doctorilor, majoritatea deceselor apărute din cauza bolilor de inimă pot fi prevenite.

Șansele ca o persoană să aibă o boală cardio-vasculară cresc pe măsură ce luăm în considerare factorii de risc: o dietă deficitară (exces de zahăr, sare și alimente procesate și consum redus de fructe și legume), fumatul, tensiunea arterială ridicată, nivelul crescut al colesterolului, consumul excesiv de alcool, obezitatea și lipsa activității fizice.

Te-ar mai interesa: Sărbătoare mare pentru credincioși! NU face ASTA p...

Prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase, evitarea excesului de orice fel și integrarea în viața zilnică a activității fizice (poți începe cu o plimbare zilnică de 30 minute) se poate scade riscul de deces prematur din cauza bolilor cardio-vasculare.

Mai mult, activitatea fizică contribuie la scăderea riscului de atac de cord cu până la 30% iar eliminarea excesului de kilograme elimină alte afecțiuni care ar putea pune viața în pericol.

Te-ar mai interesa: Un nou medicament, speranţă în lupta cu Alzheimer...

 • Accidentul vascular cerebral
  Accidentul vascular cerebral (AVC) ocupă poziția a treia în topul cauzelor decesului prematur. În România 60.000 de persoane suferă de accident vascular cerebral în fiecare an iar potrivit studiile aproape 4.000 cazuri pot fi prevenite.


Tensiunea arterială ridicată

Tensiunea arterială ridicată este principala cauză a accidentului vascular cerebral iar doctorii spun că din totalul persoanelor afectate jumătate nu se tratează, motivul fiind, conform specialiștilor, faptul că persoanele nu știu care sunt simptomele (vedere încețoșată apărută din senin, o stare de slăbiciune pe o jumătate a corpului inclusiv piciorul, amețeală, stare de confuzie și pierderi de memorie).

Cum poate fi prevenit accidentul vascular cerebral? O soluție este reducerea consumului de sare (sarea este un factor în creșterea tensiunii arteriale) și adoptarea unei diete sănătoase care să includă toate grupele alimentare.

 • Bolile respiratorii
  Bolile respiratorii variază de la astm la bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) și reprezintă în cele mai grave cazuri un cauză pentru decesul prematur.

Mai mult, un studiu a arătat că 72% dintre bolile respiratorii cronice pot fi explicați de factori de mediu și comportamentali – un stil de viață dezordonat, exces de tutun și alcool, lipsă de somn, potrivit romedic.ro.

 • Bolile hepatice
  Procentul persoanelor care suferă de boli hepatice crește de la an la an. Boala se dezvoltă fără simptome care ar putea îngrijora, problemele vizibile apărând atunci când ficatul începe să cedeze. (3)

Principalele cauze ale bolilor hepatice

Comportamentele și includ: consumul excesiv de alcool, obezitatea, existența unei inflamări a ficatului, în general, hepatită B.

În aceste condiții, consumul moderat de alcool și adoptarea unui stil de viață sănătos care să include o alimentație echilibrată și cel puțin 30 minute de activitate fizică pe zi va contribui la scăderea riscului de a dezvolta o boală hepatică.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private