Sari la conținut

Riscul de a suferi de cancer la plămâni, identificat printr-o banală analiză de sânge

Riscul de a suferi de cancer la plămâni poate fi identificat mult mai simplu, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC).

O nouă analiză de sânge care evaluează patru biomarkeri proteici îmbunătăţeşte semnificativ această posibilitate.

Astfel, metoda facilitează identificarea persoanelor care ar trebui să realizeze un test TAC, o probă radiologică cu raze X utilizată tradiţional pentru diagnosticarea acestei maladii.

Mattias Johansson, unul dintre cercetătorii principali ai studiului, a declarat EFE că este „prima dată când se foloseşte o analiză de sânge în contextul detectării precoce a cancerului la plămâni la persoanele predispuse”, scrie Agerpres.

Acest nou model ţine cont de consumul de tutun al individului şi analizează nivelul în sânge a proteinelor CA125, Pro-SFTPB, CYFRA 21-1 şi CEA dintre care unele, precum CYFRA 21-1, se examinează deja individual pentru a diagnostica alte tipuri de cancer ca cel ovarian.

Studiul a analizat sângele unor bolnavi de cancer de plămâni când boala se afla încă în stare incipientă de dezvoltare.

Noul sistem, potrivit lui Johansson, a identificat, în rândul fumătorilor şi foştilor fumători, 63% dintre viitorii pacienţi, în timp ce procentul celor prezentând indicii pentru a se supune unor examinări mai detaliate a fost de circa 42%.

Cancerul de plămâni reprezintă 20 % dintre toate decesele cauzate de cancer în întreaga lume, iar cea mai mare parte dintre acestea, de 80-90 %, sunt provocate de tabagism, confirmă IARC – entitate care face parte din Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel