joi, ianuarie 21, 2021
Parcalabu Liliana

Riscul de a suferi de cancer la plămâni poate fi identificat mult mai simplu, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC).

O nouă analiză de sânge care evaluează patru biomarkeri proteici îmbunătăţeşte semnificativ această posibilitate.

Astfel, metoda facilitează identificarea persoanelor care ar trebui să realizeze un test TAC, o probă radiologică cu raze X utilizată tradiţional pentru diagnosticarea acestei maladii.

Mattias Johansson, unul dintre cercetătorii principali ai studiului, a declarat EFE că este „prima dată când se foloseşte o analiză de sânge în contextul detectării precoce a cancerului la plămâni la persoanele predispuse”, scrie Agerpres.

Acest nou model ţine cont de consumul de tutun al individului şi analizează nivelul în sânge a proteinelor CA125, Pro-SFTPB, CYFRA 21-1 şi CEA dintre care unele, precum CYFRA 21-1, se examinează deja individual pentru a diagnostica alte tipuri de cancer ca cel ovarian.

Studiul a analizat sângele unor bolnavi de cancer de plămâni când boala se afla încă în stare incipientă de dezvoltare.

Noul sistem, potrivit lui Johansson, a identificat, în rândul fumătorilor şi foştilor fumători, 63% dintre viitorii pacienţi, în timp ce procentul celor prezentând indicii pentru a se supune unor examinări mai detaliate a fost de circa 42%.

Cancerul de plămâni reprezintă 20 % dintre toate decesele cauzate de cancer în întreaga lume, iar cea mai mare parte dintre acestea, de 80-90 %, sunt provocate de tabagism, confirmă IARC – entitate care face parte din Organizaţia Mondială a Sănătăţii.