Sari la conținut

Riscul de demență și deces prematur ar putea fi crescut de nivelurile scăzute ale unei vitamine

deficit de folat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Vitamina ce poate reduce riscul de demență și deces prematur

Riscul de demență mărit de nivelurile scăzute ale unei vitamine. Demența este o afecțiune neurologică care afectează memoria. Cercetările sugerează că unele persoane care au lipsă de un nutrient prezintă un risc mai mare de boală.

Nivelurile scăzute de vitamina B9, cunoscută și sub numele de acid folic, au fost legate de declinul cognitiv și, de asemenea, moartea prematură. Experții din spatele acestor descoperiri din SUA și Israel au spus că nivelurile de acid folic ale adulților în vârstă ar trebui monitorizate în mod obișnuit pentru posibile deficiențe.

Acidul folic se găsește în legumele verzi și închise la culoare precum kale, broccoli, spanacul, mazărea și năutul și este important pentru formarea globulelor roșii și pentru creșterea și funcționarea sănătoasă.

Riscul de demență ar putea fi crescut de nivelurile scăzute ale unei vitamine

Studiul, publicat în revista BMJ Mental Health, a examinat datele a peste 27.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 60 și 75 de ani din Israel. Grupul, dintre care niciunul nu a avut un diagnostic de demență înainte de începerea studiului, a dat mostre pentru a determina dacă au sau nu o deficiență de folat.

Aceștia au fost urmăriți între ianuarie 2013 și octombrie 2017 pentru a vedea dacă au continuat să primească un diagnostic de demență sau au murit.

Aproximativ 3.418 de participanți aveau deficit de folat. Cercetătorii au descoperit că deficiența de folat a fost asociată cu un risc substanțial crescut atât de demență, cât și de deces din orice cauză.

Persoanele cu deficit de folat au avut un risc de demență de 1,68 ori mai mare și un risc de deces de 2,98 ori mai mare în perioada de urmărire.

„Concentrațiile serice de folat pot funcționa ca un biomarker folosit pentru a modifica riscurile de demență și mortalitate la bătrânețe. Implicațiile pentru politica de sănătate publică par să fie monitorizarea fiabilă a concentrațiilor serice de acid folic la adulții în vârstă și tratarea deficienței pentru măsuri preventive și/sau ca parte a strategiilor terapeutice implementate în timp ce se revizuiesc în mod regulat rezultatele clinice ale pacienților”, au concluzionat cercetătorii.

Femeile însărcinate sunt deja sfătuite să ia un supliment din versiunea artificială de folat – acid folic. Suplimentele de acid folic ajută creierul, craniul și măduva spinării copilului în curs de dezvoltare să se dezvolte corect pentru a evita problemele de dezvoltare numite defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifida.

Persoanele cu anumite afecțiuni, inclusiv cancer, deficiență de vitamina B12, cei care fac dializă renală și persoanele cu stent cardiac, sunt sfătuiți să consulte medicul înainte de a lua suplimentul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel