Sari la conținut

Riscul de diabet și de cancer poate fi scăzut cu ajutorul somnului

Young woman in bed, looking at alarm clock

Deși nu te poate ajuta să scapi de cancer și nu te salvează de un accident vascular, somnul poate scădea riscul unor probleme de sănătate.

1. Obezitatea

Atunci când suntem bine odihniţi, nu trebuie să consumăm mai multe calorii ca să avem suficientă energie. Potrivit unui studio recent, copiii care dorm mai mult consumă mai puține calorii, iar adulții odihniți aleg porții mai mici de mâncare decât cei care nu au dormit destul.

O cercetare a scos la iveală că după o noapte în care nu am dormit destul avem tendința să poftim la junk food și la alimente hipercalorice.

Persoanele care se culcă și se trezesc în fiecare zi cam la aceleași ore au mai puțină grăsime corporală.

 2. Riscul de diabet 

Cum somnul insuficient ne face să poftim la dulciuri şi grăsimi, poate avea influenţe, crește și riscul de diabet de tip 2 dacă nu ne odihnim suficient.

Un studiu din 2012 a scos la iveală că somnul insuficient influenţează modul în care celulele de grăsime răspund la insulină.

Mai exact, după doar patru nopţi în care nu s-au odihnit destul, sensibilitatea la insulină a participanților la studiu a scăzut cu 16% şi sensibilitatea celulelor grase la insulină a scăzut şi cu 30%, plasându-i în aceeaşi categorie cu obezii sau cu cei care suferă de diabet.

3. Libidoul scăzut

Atât bărbaţii cât şi femeile au spus că sunt mai puţin interesaţi de sex atunci când nu  dorm suficient.

Libidoul scăzut nu este doar un indicator al oboselii, ci poate fi şi de natură hormonală: câteva studii care au analizat legătura dintre somn și testosteron au arătat că lipsa somnului scade testosteronul bărbaților.

4. Memoria

Atunci când dormim puţin, ne limităm timpul petrecut în una dintre cele mai importante etape ale somnului, cea numită REM.

Vestea proastă este că etapa REM este în strânsă legătură cu îmbunătăţirea memoriei şi cu învăţatul. Chiar şi un pui de somn are efecte dovedite asupra memoriei, asupra concentrării şi a energiei.

5. Răceala

Ai nasul înfundat? Odihna îți poate fi de ajutor. Oamenii care dorm opt ore pe noapte ăși scad de trei ori riscul de a răci, decât cei care dorm insuficient, conform unui studiu din 2009.

6. Riscul de accident vascular cerebral

Un studiu din 2012 a descoperit că cei care dorm mai puţin de şase ore pe noapte au un risc de atac cerebral de patru ori mai mare decât oamenii care se odihnesc suficient.

7. Riscul de cancer

Legătura dintre somn şi riscul de cancer este foarte importantă. Un studiu din 2010 a arătat că persoanele care au fost testate și diagnosticate cu cancer colorectal dormeau noaptea în medie mai puțin de șase ore.

Un alt studiu din 2012 a descoperit că femeile cu cancer la sân care dormeau șase sau mai puține ore pe noapte aveau un risc crescut de recurență a cancerului.

”Creșterea duratei și calității somnului poate fi un factor important pentru reducerea riscului de cancer”, spune dr. Li Li.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel