Sari la conținut

Riscurile și consecințele avortului. Complicațiile pot duce chiar la infertilitate!

Avortul spontan este pierderea spontană a unei sarcini înainte de săptămâna 20. Aproximativ 10-20% dintre sarcini se termină cu avort spontan.

Cu toate acestea, numărul adevărat este probabil mai mare, deoarece multe avorturi spontane apar foarte devreme în timpul sarcinii, chiar înainte ca sarcina să fie cunoscută.

Termenul „avort spontan” ar putea sugera că ceva a mers prost în timpul sarcinii. Cu toate acestea, foarte rar este adevărat. Majoritatea avorturilor spontane se întâmplă deoarece fătul nu se dezvoltă așa cum ar trebui.

Un avort spontan este o experiență relativ comună; cu toate acestea, asta nu ușurează cu nimic. Încercați să faceți un pas către recuperarea emoțională, înțelegând ce cauzează un avort spontan, ce crește riscul și ce asistență medicală ar putea fi necesară.

Simptome

Cele mai multe avorturi spontane apar înainte de a 12-a săptămână de sarcină.

Semnele și simptomele unui avort spontan ar putea include următoarele:

  • Pete vaginale sau sângerare
  • Durere sau crampe în abdomen sau în partea inferioară a spatelui
  • Lichid sau țesut care iese din vagin

Dacă ați secretat țesut fetal din vagin, puneți-l într-un recipient transparent și duceți-l la cabinetul furnizorului de servicii medicale sau la spital pentru testare.

Majoritatea femeilor care au pete vaginale sau sângerări în timpul primului trimestru au sarcini necomplicate.

Cauze

Probleme cu genele sau cromozomii

Majoritatea avorturilor spontane se întâmplă deoarece fătul nu se dezvoltă așa cum ar trebui. Aproximativ 50% dintre avorturile spontane sunt asociate cu lipsa sau excesul de cromozomi.

Cel mai adesea, problemele cromozomiale sunt rezultatul unor erori care apar întâmplător pe măsură ce embrionul se divide și crește, nu probleme ereditare.

Problemele cromozomiale pot cauza următoarele:

Sarcina anembrionată. Sarcina anembrionată apare atunci când nu se formează niciun embrion.

Moartea fetală intrauterină. În această situație, un embrion se formează, dar încetează să se dezvolte și moare înainte de apariția simptomelor de pierdere a sarcinii.

Sarcina molară și sarcina molară parțială. Într-o sarcină molară, ambele seturi de cromozomi provin de la tată. O sarcină molară este asociată cu creșterea anormală a placentei; de obicei nu există dezvoltare fetală.

O sarcină molară parțială are loc atunci când cromozomii mamei rămân, dar tatăl oferă două seturi de cromozomi. O sarcină molară parțială este de obicei asociată cu anomalii ale placentei și un făt anormal.

Sarcinile molare și parțiale nu sunt sarcini viabile. Sarcinile molare și parțiale pot fi uneori asociate cu modificări canceroase ale placentei.

Condiții de sănătate maternă

În unele cazuri, dacă mama are o boală, aceasta poate provoca un avort spontan. Exemplele includ următoarele:

  • diabet necontrolat
  • infectii
  • probleme hormonale
  • Probleme cu uterul sau colul uterin
  • boala tiroidiană

Ce NU provoacă un avort spontan

Aceste activități de rutină nu provoacă avorturi spontane:

Exerciții fizice, inclusiv activități de mare intensitate, cum ar fi joggingul și mersul cu bicicleta.
actul sexual.

Lucrați, atâta timp cât nu sunteți expus la substanțe chimice dăunătoare sau radiații. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă sunteți îngrijorat de riscurile legate de muncă.

Factori de risc

Diferiți factori cresc riscul de avort spontan, inclusiv următorii:

Vârstă. Femeile cu vârsta peste 35 de ani au un risc mai mare de avort spontan decât femeile mai tinere. La 35 de ani, ai un risc de aproximativ 20%. La 40 de ani, riscul este de aproximativ 40%. La 45 de ani, riscul este de aproximativ 80%.

Avorturi spontane anterioare. Femeile care au avut două sau mai multe avorturi spontane consecutive prezintă un risc mai mare de a avea altul.

Afecțiuni cronice. Femeile care au o afecțiune cronică, cum ar fi diabetul necontrolat, prezintă un risc crescut de avort spontan.

Probleme la nivelul uterului sau colului uterin. Anumite afecțiuni uterine sau țesuturi slabe ale colului uterin (incompetență cervicală) pot crește riscul de avort spontan.

Fumatul, consumul de alcool și droguri ilicite. Femeile care fumează în timpul sarcinii au un risc mai mare de avort spontan decât nefumătoarele. Consumul intens de alcool și consumul ilicit de droguri cresc, de asemenea, riscul de avort spontan.

Greutate. A fi subponderală sau supraponderală a fost asociată cu un risc crescut de avort spontan.

Teste prenatale invazive. Unele teste genetice prenatale invazive, cum ar fi prelevarea de vilozități coriale și amniocenteza, prezintă un risc ușor de avort spontan.
complicatii

Unele femei care au un avort spontan dezvoltă o infecție în uter. Acest lucru se mai numește și avort septic. Semnele și simptomele acestei infecții includ următoarele:

  • Febră
  • Frisoane
  • Tremor
  • Sensibilitate în abdomenul inferior
  • Secreții vaginale urât mirositoare

Prevenirea

Adesea, nu poți face nimic pentru a preveni un avort spontan. Concentrați-vă doar pe îngrijirea corespunzătoare a dumneavoastră și a copilului:

Mergeți regulat la vizitele de îngrijire prenatală.

Evitați factorii de risc cunoscuți pentru avort spontan, cum ar fi fumatul, consumul de alcool și consumul de droguri ilegale.

Luați zilnic un complex de multivitamine.

Limitați-vă consumul de cofeină. Un studiu recent a arătat că consumul a mai mult de două băuturi cu cofeină pe zi pare să fie legat de un risc crescut de avort spontan.

Dacă aveți o afecțiune cronică, colaborați cu echipa de îngrijire a sănătății pentru a o gestiona.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: