duminică, decembrie 4, 2022

În această dimineață, în România a avut loc un cutremur de 5,3 grade pe scara Richter. Ro-Alert nu a trimis mesaj de avertizare la cutremur, însă însă unele persoane au aflat. Cum a fost posibil?

În acest context,  șeful DSU, Raed Arafat, a explicat în urmă cu ceva timp, care sunt motive pentru care Ro-Alert nu trimite avertizări înaintea producerii unui cutremur.

Ro-Alert nu a trimis mesaj de avertizare la cutremur, însă unele persoane au aflat. Cum a fost posibil?

„În primul rând, este foarte greu de prezis. Chiar dacă vine o informare cu 10 secunde înainte, riscul de a induce panică este foarte mare.

Te-ar mai interesa: Leacul pentru regenerarea celulelor hepatice. Lidi...

Din cauza aceasta, nu putem să îl folosim astfel, deși avem planuri în viitor, însă doar după ce identificăm partea de folosire a populației, care nu trebuie să intre în panică și să fugă pe scări sau la lift”, a explicat medicul Raed Arafat.

Totuși, unele persoane au fosta anunțate cu aproximativ 15 secunde înaine că va urma un seism.

Dar cum pot afla oamenii că urmează să se producă un cutremur? Google a lansat un sistem de avertizare de cutremur. Așadar, telefoanele cu android au devenit mici seismologi.

Prin sistemul de avertizare, telefoanele cu android pot anunța cu 15/20 de secunde înainte de a se produce un cutremur.

Te-ar mai interesa: Ce faci când ai o urgență medicală în weekend? Dr....

Denumit ShakeAlert, acesta va trimite automat avertismente persoanelor care ar putea fi afectate. Acest sistem de avertizare poate salva vieți. Oamenii au timp să se adăpostească.

ShakeAlert

Smartphone-urile primesc alerte declanşate de un sistem de detectare a primelor semne ale unui cutremur, numit ”ShakeAlert”.

Sistemul foloseşte informaţiile colectate de sute de seismografe de pe teritoriul statului pentru a activa trimiterea alertelor care semnalează că ”o mişcare telurică a început şi un cutremur este iminent”, potrivit site-ului dispozitivului.

Te-ar mai interesa: Mihaela Rădulescu dezvăluiri fără perdea despre vi...

”Am văzut o oportunitate de a utiliza Android pentru a furniza oamenilor informaţii exacte şi utile legate de cutremure, atunci când le caută, dar şi avertizări cu câteva secunde înainte pentru a se pune la adăpost, atât ei cât şi cei dragi, în cazul în care este necesar”, a explicat Marc Stogaitis, inginer la Google, pe blogul companiei.

Utilizatorii de smartphone-uri Android pot primi mesaj de avertizare

Sursă: UNSPLASH

Utilizatorii de smartphone-uri Android au, de asemenea, posibilitatea de a participa la o reţea bazată pe colaborare pentru detectarea cutremurelor, telefoanele fiind adesea echipate cu mici accelerometre care măsoară mişcarea, capabile să detecteze seismele, a precizat Stogaitis.

Te-ar mai interesa: Gheața neagră”, extrem de periculoasă. Carambol cu...

‘Telefonul dumneavoastră Android poate fi un mic seismograf care se conectează la milioane de alte telefoane pentru a forma cea mai mare reţea de detectare a cutremurelor din lume”, a explicat el.

Cum poate ajuta utilizatorii

Pe blogul Google sunt oferite ilustrații cu modul în care ShakeAlert poate ajuta utilizatorii să se pună la adăpost în cazul unor seisme:

Creatorii ShakeAlert anunță pe blogul Google că în următoarele luni și pe parcursul anilor următori vor fi disponibile serviciile de alertare și în alte orașe și țări, nu doar în California, potrivit editiadedimineata.ro.

Te-ar mai interesa: A fost călugăriță, dar a renunțat la hainele sfint...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private