Sari la conținut

Ce mai mănânci dacă ai fost diagnosticat cu ulcer. Rolul dietei este esențial

Sursă: arhiva doctorulzilei.ro

Ulcerul se produce când între sucurile digestive, care au rol în digestia alimentelor și factorii care protejeaza peretele stomacului sau al duodenului apare un dezechilibru. Alături de tratament, dieta are un rol major pentru pacientul diagnosticat cu ulcer.

Afecțiunea este de cele mai multe ori generată de infecția cu bacteria Helicobacter pylori. Cea mai des întâlnită manifestare clinică a ulcerului este durerea. Cu toate acestea, între 10% și 40% dintre ulcere evoluează fără simptome și fără durere. Ulcerul asimptomatic este descoperit și diagnosticat absolut întâmplător. Pacientul ajunge la medicul specialist gastroenterolog care îi face o endoscopie. Totodată, din păcate, ulcerul asimptomatic este descoperit în momentul în care deja au apărut complicațiile. Mai exact, când există perforații sau hemoragii.

Tratamentul ulcerului este de durată. Obligatoriu tratamentul va fi însoțit de o dietă strictă.  Este bine să reții că orice gustare pe care vrei să o servești noaptea nu îți va face bine. Explicația este aceea că poate determina secreții gastrice noaptea.

Iată ce ai voie să consumi dacă ai ulcer:

Dieta bolnavilor cu ulcer trebuie să conțină:

  • carne de vacă, vițel, pasăre,
  • pește slab,
  • șuncă slabă, parizer,
  • legume fierte, piureuri, budinci sau sufleuri,
  • lapte dulce, smântână, unt, brânză proaspătă de vaci, caș, urdă,
  • ouă proaspete,
  • ulei, făinoase − gris, orez, paste făinoase,
  • pâine veche de o zi, biscuiți,
  • dulciuri sub formă de budinci sau prăjituri cu aluat uscat,
  • fructe dulci și bine coapte,
  • sucuri de morcovi, mere, piersici.

Dacă ai fost diagnosticat cu ulcer nu consuma:

  • alcool, cafea,  ceai negru, băuturile carbogazoase,
  • carnea grasă sărată, afumată sau preparată prin prăjire,
  • peștele gras, afumat sau conservele de pește,
  • brânzeturi fermentate, afumate,
  • lapte bătut, iaurtul, untură, slănină, maioneză,
  • pâine moale, pâine neagră,
  • dulciurile concentrate (dulceață, ciocolată), foietajele,
  • castraveți, ridichi, sfeclă, varză, fasole, linte, vinete, roșii,
  • ceapă, usturoi, ardei iute,
  • fructe crude sau acre, nuci, alune, migdale,
  • condimente absolut deloc ( piper, boia, hrean, muștar, oțet).
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel