Ce mai mănânci dacă ai fost diagnosticat cu ulcer. Rolul dietei este esențial

Ce mai mănânci dacă ai fost diagnosticat cu ulcer. Rolul dietei este esențial
Ce mai mănânci dacă ai fost diagnosticat cu ulcer. Rolul dietei este esențial

Ulcerul se produce când între sucurile digestive, care au rol în digestia alimentelor și factorii care protejeaza peretele stomacului sau al duodenului apare un dezechilibru. Alături de tratament, dieta are un rol major pentru pacientul diagnosticat cu ulcer.

Afecțiunea este de cele mai multe ori generată de infecția cu bacteria Helicobacter pylori. Cea mai des întâlnită manifestare clinică a ulcerului este durerea. Cu toate acestea, între 10% și 40% dintre ulcere evoluează fără simptome și fără durere. Ulcerul asimptomatic este descoperit și diagnosticat absolut întâmplător. Pacientul ajunge la medicul specialist gastroenterolog care îi face o endoscopie. Totodată, din păcate, ulcerul asimptomatic este descoperit în momentul în care deja au apărut complicațiile. Mai exact, când există perforații sau hemoragii.

Tratamentul ulcerului este de durată. Obligatoriu tratamentul va fi însoțit de o dietă strictă.  Este bine să reții că orice gustare pe care vrei să o servești noaptea nu îți va face bine. Explicația este aceea că poate determina secreții gastrice noaptea.

Iată ce ai voie să consumi dacă ai ulcer:

Dieta bolnavilor cu ulcer trebuie să conțină:

  • carne de vacă, vițel, pasăre,
  • pește slab,
  • șuncă slabă, parizer,
  • legume fierte, piureuri, budinci sau sufleuri,
  • lapte dulce, smântână, unt, brânză proaspătă de vaci, caș, urdă,
  • ouă proaspete,
  • ulei, făinoase − gris, orez, paste făinoase,
  • pâine veche de o zi, biscuiți,
  • dulciuri sub formă de budinci sau prăjituri cu aluat uscat,
  • fructe dulci și bine coapte,
  • sucuri de morcovi, mere, piersici.

Dacă ai fost diagnosticat cu ulcer nu consuma:

  • alcool, cafea,  ceai negru, băuturile carbogazoase,
  • carnea grasă sărată, afumată sau preparată prin prăjire,
  • peștele gras, afumat sau conservele de pește,
  • brânzeturi fermentate, afumate,
  • lapte bătut, iaurtul, untură, slănină, maioneză,
  • pâine moale, pâine neagră,
  • dulciurile concentrate (dulceață, ciocolată), foietajele,
  • castraveți, ridichi, sfeclă, varză, fasole, linte, vinete, roșii,
  • ceapă, usturoi, ardei iute,
  • fructe crude sau acre, nuci, alune, migdale,
  • condimente absolut deloc ( piper, boia, hrean, muștar, oțet).
70 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox