Sari la conținut

Rolul vitaminei B9 pentru viitoarele mame

Vine un moment în viața unei femei și a unei familie când dorința de a avea un copil prinde contur. Cel mai important aspect este schimbarea stilului de viață. De asemenea, efectuarea tuturor analizelor este alt aspect demn de luat în seamă.

Vitamina B9 este extrem de importantă pentru viitoarea mama. Care este rolul acestei vitamine ne-a spus Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Dacă ai grijă să incluzi în dieta zilnică legume verzi și uscate (năut, mazăre etc), semințe și nuci, avocado, portocale, ficat este ideal pentru făt. Dar esențiale sunt și următoarele alimente: gălbenuș de ou, brânzeturi fermentate ori cereale. Alimentele enumerate mai sus sunt surse importante de acid folic sau de vitamina B9 cum i se mai spune.

Vitamina B9 esențială pentru formarea celulelor roșii

Acidul folic are un rol foarte important în formarea celulelor, în special a celor roșii. Luat înainte de a rămâne însărcinată, dar și în primele săptămâni de sarcină, acesta reduce cu circa 70% riscul de malformații ale fătului legate de dezvoltare de dezvoltarea tubului neural, cum este spina bifida. Tubul neural se formează în primele 3-4 săptămâni de viață ale fătului și se dezvoltă pentru a forma creierul și măduva spinării. De asemenea, acidul folic scade riscul unor malformații cum sunt buza de iepure sau gura de lup, scade riscul unor boli congenitale la inimă ale fătului, reduce riscul nașterilor premature, ajută la formarea placentei.

Când consideri că a venit momentul pentru a deveni mamă, vorbește cu medicul specialist în obstetrică-ginecologie despre această intenție. Cantitatea de acid folic de care ai nevoie trebuie ajustată doar de medicul tău, în funcție de analize recente. Dar și de starea de sănătate, o atenție specială fiind acordată femeilor însărcinate care au deja diagnosticul de diabet zaharat sau boala celiacă.

Pentru sănătatea fătului, acidul folic se recomandă a fi luat până în a treia lună de sarcină. Posibila administrare a vitaminei B9 în lunile următoare se face pentru a preveni apariția anemiei în sarcină.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel