Sari la conținut

România a câștigat procesul „Roșia Montană”. Țara noastră va primi despăgubiri

Roșia Montană
Sursă foto: UNESCO
Roșia Montană

România a câștigat procesul Roșia Montană, în care Gabriel Resources a cerut despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit Curții Internaționale de Arbitraj a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții. Premierul Ciolacu a anunțat inițial decizia vineri seară, după săptămâni de semnale din partea guvernului care sugerau că România ar putea pierde procesul și s-ar putea confrunta cu sancțiuni enorme.

„”Am câștigat procesul Roșia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat și pensionar al acestei țări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni!

Mulțumesc echipei de avocați care a reprezentat România cu profesionalism, cinste și onoare!

Românii nu trebuie să sufere din cauza deciziilor unor premieri care au pus interesele personale mai presus decât interesele naționale!

Nu am acceptat jaful în cazul vaccinurilor anti-Covid, nu am făcut-o nici acum! Bravo, România!”,!”, a transmis Marcel Ciolacu într-o postare pe Facebook.

Decizia pentru România, luată cu majoritate / Ce daune au fost stabilite

Conform documentului prin care s-a comunicat hotărârea, decizia a fost luată cu majoritate și stabilește inclusiv o serie de daune pe care compania Gabriel Resources va trebui să le plătească României, sume de bani care țin de cheltuielile de judecată. În total este vorba de circa 1,1 milioane de euro, 30,3 milioane de lei și 0,928 milioane de dolari.

Totodată, conform deciziei, Gabriel Resources trebuie să mai plătească circa 1,4 milioane de dolari pentru costurile procesului de arbitraj, potrivit HotNews.

Acțiunea arbitrală internațională a fost inițiată în anul 2015 împotriva României de către doi investitori străini, respectiv Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) și a fost întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995).

Guvernul a transmis presei o copie a deciziei luată în acest caz (foto mai jos):

Sursă foto: Guvernul României

Ministerul Finanțelor: România primește câștig de cauză în cazul Roșia Montană

„România a primit astăzi, 8 martie 2024, Hotărârea Acțiunii arbitrale internaționale inițiată de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). Aceasta a primit numărul ARB/15/31.

Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primește câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).

Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

Potrivit Ordinului tribunalului arbitral nr.3 din 14 noiembrie 2016, după comunicarea hotărârii arbitrale, orice parte trebuie să comunice, în maxim 20 de zile, informațiile pe care le consideră confidențiale. Pentru evitarea oricărui dubiu, România dorește publicarea integrală a hotărârii arbitrale. Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informațiile confidențiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în întregime și se va publica pe site-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (https://icsid.worldbank.org).

Astfel, Ministerul Finanțelor nu va putea publica motivele care fundamentează soluția pronunțată nu vor putea fi comunicate decât după trecerea celor 20 de zile.

Pe această cale, dorim să felicităm avocații și echipa MF, dar și tuturor celorlalte persoane implicate în acest proiect”, a comunicat Ministerul Finanțelor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel