Sari la conținut

România ar putea găzdui Centrul regional de excelență al OMS Europa

noi negocieri
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Federația Solidaritatea Sanitară își susțin revendicările la negocierile de astăzi

România ar putea găzdui Centrul regional de excelență al OMS Europa la București, anunță Ministerul Sănătății printr-un comunicat de presă. Ce ar însemna asta.

Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi, 21 septembrie 2022, Memorandumul pentru aprobarea constituirii grupului de lucru interinstituțional pentru înființarea unui Centru de Excelență al Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) la București, în România.

Propunerea a venit din partea Ministerului Sănătății iar documentul aprobă crearea unui grup interinstituțional, la nivel de secretar de stat sau asimilat cu această funcție, sub coordonarea Ministerului Sănătății, pentru avansarea propunerilor de organizare și funcționare a unui Centru de Excelență ca organism al OMS Europa.

Grupul de lucru va cuprinde reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Secretariatului General al Guvernului, RAPPS și ai Departamentului Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale. La ședințele grupului de lucru pot participa și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor.

Constituirea unui Centru regional de excelență în România reprezintă o parte a inițiativei OMS Europa dedicată evaluării impactului elementelor comportamentale și culturale asupra sănătății. OMS urmărește furnizarea de expertiză în acest domeniu Statelor Membre.

Înțelegerea perspectivelor care pot ajuta la construirea unei culturi a sănătății vor permite populației să dezvolte comportamente preventive, să facă alegerile corecte în viața de zi cu zi și în modul în care utilizează serviciile de sănătate.

Ce se urmărește prin această inițiativă

Potrivit comunicatului transmis de minister, inițiativa are drept scopuri:

• sprijinirea țărilor interesate, precum și a structurilor regionale și subregionale, pentru a identifica oportunități de adoptare și creare de bune practici în promovarea unei culturi a sănătății;

• să producă un compendiu de bune practici pentru a face politicile, procesele, procedurile și reglementările adecvate cultural, centrate pe oameni și ușor de utilizat, cu accent deosebit pe includerea informațiilor despre experiența pacientului în elaborarea politicilor;

• înființarea unui centru de resurse pentru cercetările emergente privind factorii comportamentali și culturali care afectează comportamentul în ceea ce privește sănătatea.

Prezența în capitala României a unui astfel de Centru regional de Excelență este o recunoaștere a împlicării țării noastre în dezvoltarea politicilor de sănătate publică la nivel internațional și contribuie la creșterea prestigiului României.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel