Sari la conținut

România, confruntată cu o nouă criză de citostatice. Explicaţia Ministerului Sănătăţii

medicamente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medicamente pentru răceală pe bază de pseudoefedrină, precum Actifed și Nurofen Rhume, au fost interzise în Franța fără prescripție medicală din cauza riscurilor asociate

O nouă criză de medicamente oncologice loveşte România. Şase citostatice esenţiale pentru tratamentul bolnavilor de cancer lipsesc din ţară.

Renumitul medic oncolog din Cluj, Adrian Udrea, a trimis o scrisoare deschisă către Ministerul Sănătăţii, Casa de Asigurări şi Federaţia asociaţiilor bolnavilor de cancer, în care spune că viața și sănătatea pacienților este pusă în pericol, situaţia fiind dramatică.

Probleme de aprovizionare nerezolvate de ani de zile

De 14 ani sunt probleme cu aprovizionarea cu citostatice, spune medicul Adrian Udrea, dar acum a ajuns în situaţia de a opri tratamentele.

„Problemele astea revin tot timpul, dar acum sunt mai grave. Până acum aveai un citostac două care lipseau, acum sunt mai multe, iar unele dintre ele sunt critice.

Oamenii sunt sătui de problemele astea. Noi le spunem de unde să facă rost, iar ei îşi cumpără din Germania, din Austria, uneori din Ungaria. Se împrumută probabil, fac rost de undeva de fonduri şi îşi cumpără prin prieteni, rude, cunoştinţe”, atrage atenţia medicul.

 

pacient cancer
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

În clinica în care lucrează, în fiecare zi vin 70-80 de pacienţi care au nevoie de chimioterapie. Probleme nu sunt doar la Cluj, ci în toată ţara. Iar asta din cauză că aceste medicamente nu se găsesc deloc pe piaţă. De multe ori, chiar dacă spitalele ar avea buget să le cumpere, nu au de unde.

Citostaticele care lipsesc sunt esenţiale pentru tratarea leucemiei, cancerului pulmonar, cancerului de sân şi a celui pancreatic. Asociaţiile de pacienţi iau în calcul inclusiv să dea în judecată autorităţile.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat pentru Ştirile TVR că s-a ajuns aici din cauza unor probleme de producţie.

Previziuni alarmante

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat recent că numărul pacienților cu afecțiuni oncologice este în creștere.

Proiecțiile indică faptul că una din cinci persoane va primi un diagnostic de cancer în cursul vieții, cu unul din nouă bărbați și una din 12 femei fiind expuși riscului de deces cauzat de această boală.
Având în vedere aceste rate de incidență și tendințele demografice, studiul sugerează că numărul de cazuri noi de cancer va crește cu 77% până în 2050, ajungând la 35 de milioane.

Cele mai des întâlnite tipuri de cancer

La nivel global, în 2022, acestea au fost cele mai frecvente tipuri de cancer:

  • Cancerul pulmonar – 12,4%.
  • Cancerul de sân la femei – 11,6%.
  • Cancer colorectal – 9,6%.
  • Cancer de prostată – 7,3%.
  • Cancer de stomac – 4,9%

Ficatul, tiroida, cervixul uterin, vezica urinară și limfomul non-Hodgkin constituie restul celor 10 tipuri de cancer principale la ambele sexe.

În Europa, rata de mortalitate a cancerului este de 20,4%, iar rata de apariție a cazurilor noi este de 22,4% din cazuri.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel