Sari la conținut

România, în topul celor mai bune bucătării din lume. Topul preparatelor românești care i-a impresionat pe specialiștii culinari

Masă tradițional românească
Sursă foto: Agricola
Masă tradițional românească

În fiecare an, peste 50.000 de experți în alimentație lucrează la realizarea unei enciclopedii culinare, cunoscută sub numele de Atlasul Gustului. În acest an, țara noastră s-a clasat pe locul 29, în prima treime a clasamentului celor mai bune bucătării din lume.

România se poziționează pe locul 29 în topul celor mai bune bucătării din lume, datorită preparatelor tradiționale. Bulgaria se clasează pe locul 30 în acest top. Pe primele 3 locuri în topul internațional se află Italia, Japonia și Grecia.

Sarmalele, bulzul, mujdeiul și rața pe varză se regăsesc în topul celor mai bine evaluate preparate de la noi.

De departe însă cea mai bine clasată este ciorba rădăuțeană, care se poziționează pe locul 33 în top 100 cele mai bune mâncăruri din lume din 2023, potrivit Taste Atlas.

În plus, în România cel mai popular fel de mâncare îl reprezintă mititeii.

Top 10 mâncăruri românești

1. Ciorbă rădăuțeană
2. Sarmale
3. Bulz
4. Salam de Sibiu
5. Babic
6. Cașcaval afumat
7. Fasole bătută
8. Papanași
9. Ciorbă de fasole cu afumătură
10. Telemea de Ibănești

TasteAtlas este unul dintre cele mai apreciate ghiduri gastronomice online, iar clasamentele pentru 2023 au fost realizate pe baza a circa 400.000 de aprecieri, venite din toată lumea.

Ciorba rădăuțeană, un fel de mâncare nou

Italia are cea mai bună bucătărie din lume, urmată de Japonia și Grecia, arată cei de la TasteAtlas. Primele două țări au întrunit același punctaj, dar Italia a câștigat primul loc datorită aprecierii superioare pentru cel mai reprezentativ fel al său de mâncare- pizza.

Ghidul online a realizat și topul celor mai bune 100 de feluri de mâncare din lume, în care România ocupă locul 33, cu ciorba rădăuțeană.

Deși este un fel de mâncare relativ nou, apărut în urmă cu circa 40 de ani, ciorba rădăuțeană are parte de o apreciere spectaculoasă și devine de la an la an din ce în ce mai cunoscută.

Ciorba rădăuțeană
Sursă foto: Poftă bună / Ciorba rădăuțeană

De fapt, nota de 4,57 obținută de ciorba rădăuțeană este aceeași cu a altor cinci preparate tradiționale din alte țări: zeyton parvardeh (Iran), foccacia di Reco col formaggio (Italia), chilaquiles (Mexic), khinkali (Georgia) și tonkotsu ramen (Japonia).

În dreptul ciorbei rădăuțene, prezentată la modul general ca o supă de pui, ghidul menționează restaurantele Național din Rădăuți și La Baciu, din Câmpulung Moldovenesc.

Cel mai gustos preparat tradițional din lume a fost apreciat pentru 2023 ca fiind picanha, un fel de mâncare din carne din Brazilia, urmat de pâinea malaieziană roti canai și preparatul prăjit tailandez phat kaphrao.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel