Sari la conținut

România mai are încă milioane de doze de vaccin anti-COVID care nu au expirat. Va mai face statul român alte achiziţii?

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că, în prezent, există un soi de blocaj în ceea ce priveşte vaccinurile împotriva COVID-19 nemaifiind cumpărate alte vaccinuri.

„Noi trebuia să primim doar în acest an vreo 19 milioane de doze. Mai rămăseseră vreo 8 milioane de doze de achiziţionat de anul trecut, doar de la Pfizer. Am avut discuţii repetate atât cu Comisia Europeană, cât şi cu cei de la compania producătoare. N-au ajuns la o concluzie”, aexoplicat ministrul.

Potrivi acestuia, deşi există o soluţie legală aplicată de alte state, în România nu poate fi folosită, şi anume alte ţări au avut un amendament ca pentru vaccinurile care nu se vor mai livra să fie plătită un fel de taxă şi vor mai exista discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a vedea ce soluţie poate fi găsită.

Citeste si:

„Trebuia să primim doar în acest an vreo 19 milioane de doze”

„Aici suntem într-un soi de status quo, într-un soi de blocaj pentru că noi nu am mai cumpărat vaccinuri şi noi trebuia să primim doar în acest an vreo 19 milioane de doze. Mai rămăseseră vreo 8 milioane de doze de achiziţionat de anul trecut, doar de la Pfizer. Am avut discuţii repetate atât cu Comisia Europeană, cât şi cu cei de la compania producătoare. N-au ajuns la o concluzie.

Noi nu am mai achiziţionat şi implicit nu am mai achitat. Există, anumită variantă care, din punct de vedere legal, în România nu este posibilă în momentul de faţă. În sensul că au avut un amendament alte state care pentru vaccinurile care nu se vor mai livra să se plătească o anumită taxă, să spunem.

Eh, lucrul acesta nu este posibil la noi, în momentul de faţă, aşa că rămâne de văzut când vom mai avea discuţii cu Comisia Europeană care, ştiţi bine că a reprezentat şi România în contractele respective, încât să găsim o soluţie”, a afirmat Alexandru Rafila, întrebat joi la Europa FM care este situaţia plăţii vaccinurilor împotriva COVID de către România.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că „într-o situaţie de criză economică, de neîncredere faţă de vaccinare, cred că este periculos să ajungem la o situaţie în care să plătim pentru nişte produse pe care nu le primim”.

„Deocamdată suntem într-un status quo”

Chestionat dacă Pfizer a acceptat, ministrul PSD a răspuns: „Deocamdată suntem într-un status quo. Nu aş vrea să fac alte comentarii. Au înţeles situaţia că nu există cadru legal, dar sigur va trebui să avem, până la urmă, un disclosure împreună cu Comisia şi producătorii”.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Mai avem încă câteva milioane de doze care nu sunt încă expirate, dar nu distrugerea dozelor expirate este problema. Problema este a impactului psihologic şi asupra populaţiei în care tu plăteşti sume mari de bani şi produsul nefolosit să îl duci să îl distrugi este un lucru care nu este în regulă.

Noi nu putem să ne angajăm acum că mai cumpărăm cantităţi suplimentare, în condiţiile în care şi cele pe care le aveam nu au fost folosite. Deocamdată nu mai cumpărăm vaccinuri împotriva COVID”, a completat Rafila, potrivit News.ro.

MInistrul Sănătăţii a mai precizat că „dacă vrei să iei o formă updatată a vaccinului pentru un număr mic de persoane, nu cred că va fi posibil, pentru că va trebui să cumpărăm cantităţi foarte, foarte mari”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.