Sari la conținut

România pe marginea prăpastiei: decizia lui Ilie Bolojan care va afecta buzunarele tuturor românilor

Sursă foto: Facebook

După trei ani de guvernare PSD-PNL-UDMR, România ajunge la un punct critic. Ilie Bolojan, președintele interimar, a fost nevoit să admită ceea ce toată lumea se temea: țara este pe cale să cadă într-o recesiune economică gravă, iar coaliția de guvernare a condus România spre un colaps economic iminent. Declarațiile sale vin după ce Comisia Europeană (CE) a anunțat, marți, un deficit bugetar în termeni ESA de 9,3% pentru România, cel mai ridicat din Uniunea Europeană.

În 2021, când au preluat guvernarea, reprezentanții PSD și PNL se prezentau ca salvatori ai României, promițând majorări de pensii și o dezvoltare economică stabilă. Însă, după trei ani, realitatea s-a dovedit a fi cu totul alta. În loc să îmbunătățească viața românilor, coaliția PSD-PNL a condus țara către un colaps economic. Politicile economice dezastruoase, inclusiv creșterea taxelor și impozitelor, dar și înghețarea pensiilor, au dus la o rată uriașă a inflației, scumpiri mari și o scădere dramatică a nivelului de trai.

În timp ce Marcel Ciolacu și colegii săi din PSD au continuat să acuze fostul guvern USR pentru blocarea majorării pensiilor, realitatea este că acest lucru a fost impus de ei. De asemenea, Ciolacu a fost cel care a ales să înghețe pensiile, în timp ce creșterea taxelor și impozitelor a afectat direct veniturile românilor.

O criză care se agravează

Bolojan avertizează că apocalipsa economică declanșată de coaliția PSD-PNL-UDMR va continua și după alegerile viitoare. Analiștii economici sunt de părere că vor urma noi majorări de taxe, inclusiv TVA, care vor duce la scumpiri suplimentare și la o inflație și mai mare. De asemenea, sistemul fiscal ar putea deveni mai apăsător, afectând în mod direct cetățenii de rând. Toate acestea pentru ca politicienii să-și păstreze privilegiile, subvențiile pentru partide și pensiile speciale.

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat că România se îndreaptă într-o direcție extrem de periculoasă, având toate semnele unei recesiuni economice similare cu cea din 2008-2009. În ciuda acestui avertisment, Bolojan consideră că actuala guvernare nu își asumă responsabilitatea de a lua măsuri urgente pentru salvarea economiei. „Să eliminăm cheltuielile inutile, să aducem instituțiile sub control și să lucrăm sistematic la reducerea cheltuielilor”, a subliniat Bolojan, însă acest mesaj nu pare să fie auzit de cei aflați la putere.

Eșecul programului PNRR

O altă problemă majoră semnalată de Ilie Bolojan este eșecul guvernării PSD-PNL în implementarea programului PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență). România a atras doar 9,4 miliarde de euro din totalul alocat de 28,5 miliarde, iar riscul ca fondurile europene să fie pierdute este tot mai mare. PNRR este o oportunitate vitală pentru România, dar sub conducerea actuală, țara riscă să piardă această șansă crucială de dezvoltare.

Ilie Bolojan a subliniat că România nu poate să continue pe această cale. El a indicat trei măsuri esențiale pentru reducerea deficitului bugetar:

  • Eliminarea cheltuielilor inutile din bugetul național.
  • Preluarea sub control a instituțiilor și companiilor de stat care au fost lăsate să funcționeze haotic.
  • Implementarea rapidă a reformelor economice necesare și atragerea fondurilor europene disponibile până în 2027, pentru a evita pierderea acestora.

Bolojan a avertizat că dacă nu vor fi făcute aceste schimbări, România se va confrunta cu sancțiuni economice, creșteri de taxe și impozite și, implicit, cu o încă și mai mare povară pe umerii cetățenilor.

„Una din discuţiile de zilele trecute cu Comisarul pentru Buget a fost clar: pentru că orice modificare la acest program PNRR înseamnă un vot în 27 de ţări, în Parlamente, probabilitatea să se amâne din luna august încolo este foarte scăzută. Deci, ori vă cheltuiţi banii pe care-i aveţi, ori, dacă nu, o să îi pierdeţi. Eu cred că n-ar fi bine să pierdem aceşti bani, pentru că înseamnă investiţii care nu se fac în România. Dacă nu vom face toate aceste lucruri, nu ne vom încasa banii de la buget acolo unde există evaziune, vom ajunge în situaţia în care sancţionăm haotic, să creştem taxe şi impozite şi, de fapt, victimele vor fi în primul rând oamenii simpli, pentru că cei care mai au ceva bani o să se mai descurce cumva”, a explicat Ilie Bolojan potrivit news.ro

Realitatea crizei economice

Președintele interimar a recunoscut că România se află într-o situație extrem de gravă, având în vedere deficitul bugetar uriaș și împrumuturile masive care se fac pentru a acoperi cheltuielile statului. „Cheltuim mai mult decât ne permitem”, a spus Bolojan, iar acest lucru se întâmplă într-o perioadă în care nu am avut niciun fel de criză economică majoră externă.

În acest context, Ilie Bolojan consideră că guvernul trebuie să își asume responsabilitatea pentru criza în care a ajuns România, iar politicienii ar trebui să ia măsuri concrete pentru a preveni recesiunea și pentru a opri scăderea nivelului de trai.

Cu un deficit record și un program de reforme care se dovedește a fi un eșec, România se află într-o poziție extrem de vulnerabilă.

 

Ecaterina Matei

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Jurnalism. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel