Sari la conținut

România, prima țară care a demarat campania de vaccinare a copiilor între 12 și 15 ani. Cum s-a luat această decizie?

Simptome Covid

Campania de vaccinare a copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani a început pe 2 iunie. Încă de la aprobarea campaniei, pe platforma oficială s-au făcut sute de înscrieri. De la primirea autorizației oficiale, România este prima țară din U.E. care a demarat campania.

Încă de la dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID, specialiștii în sănătate au cercetat potențialul vacinurilor anti-COVID asupra copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. Copiii, în perioada pandemiei, au fost profund afectați de noul stil de viață și de restricțiile aplicate. Din acest motiv, vaccinarea este esențială și în cazul copiilor, pentru a putea inhiba cât mai eficient și rapid răspândirea coronavirusului.

Decizia a fost luată, în România, după ce Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat administrarea vaccinului anti-COVID la copii.

România, prima țară care începe campania de vaccinare a copiilor

Aproape 2.000 de copii, între 12 și 15 ani, s-au vaccinat în decurs de 24 de ore cu serul de la Pfizer, primul autorizat în lume pentru această grupă de vârstă.

Președintele Comitetului Național pentru Coordonarea Vaccinării anti-COVID, Valeriu Gheorghiță, a precizat că în București s-au imunizat cei mai mulți tineri, 494, capitala fiind urmată de județele Cluj – 178 și Ilfov -140. Valeriu Gheorghiță a amintit că părinții sau tutorele legal trebuie să își dea acordul pentru vaccinarea copiilor și că trebuie să îi insotească pe minori în centrul de imunizare, comunică Rador.

„De altfel, de la nivelul Uniunii Europene, România este prima țară care a demarat campania de vaccinare și pentru grupa de vârstă 12 – 15 ani. Trebuie să înțelegem, este extrem de utilă acordarea acestei autorizări, mai ales pentru copiii care se află în evidență cu afecțiuni cronice, afecțiuni care îi vulnerabilizează și îi expun unui risc de a face forme grave de îmbolnăvire”, declară Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID în România.

Amintim că pentru copii schema de vaccinare este similară cu a tinerilor între 16 și 18 ani, constând în inocularea a două doze care se administrează la interval de 21 de zile. O altă categorie pe care autoritățile o vizează în campania de imunizare este populația din mediul rural. Echipele mobile care au mers în state au vaccinat până acum 16 mii de persoane.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel