Sari la conținut

România sau tomberonul Europei: mii de tone de haine mizerabile din Vest. ANPC atrage atenția: focar de boli dermatologie

România sau tomberonul Europei, cum au ajuns cei din presa internațională să ne numească, primește mii de tone de haine murdare și pantofi cu noroi, drept marfă second-hand. Inspectorii ANPC atrag atenția că aceste deșeuri sunt adevărate focare ce răspândesc boli dermatologice de la produsele chimice utilizate.

Rețelele sunt bine organizate și folosesc toate găurile din legislația europeană și, mai ales, din cea românească extrem de șubredă. Mecanismul este simplu: munții de haine – multe dintre ele putrezite, zdrențurite, mizerabile sunt mutați cu camionul din Vest, în România sub pretextul donațiilor către ONG-uri sau biserici, din ce în ce mai des, sub forma unor importuri intracomunitare făcute de persoane fizice.

În urma unor sesizări sosite de la consumatori, referitoare la modul în care sunt vândute diverse produse second hand, din import, echipele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au început o amplă serie de acțiuni, pornind din Capitală.

Verificările au demonstrat existența unor importante cantități de deșeuri importate de Austria și Elveția, care sunt comercializate apoi, în România, ca produse second hand, spune ANPC.

„Unii confundă țara noastră cu lada de gunoi a Europei. Doar că scormonitul cu care erau obișnuiți, în tomberoanele din occident, l-au mutat acasă, unde ne încarcă cu tot ceea ce aruncă expeditorii. Printre hainele aparent încă bune de purtat, vin și lucruri de care vor să scape austriecii și elvețienii.

Lenjerie intimă murdară, imposibil de transmis de la unul la celălalt, din perspectiva restricțiilor de sănătate, aflate în același balot cu încălțămintea plină de noroi și alte deșeuri, ajung pe teritoriul țării noastre, unde cea mai mare parte și rămân să murdărească mediul înconjurător.

Trebuie condamnată cu fermitate întreaga acțiune, pentru a transmite un mesaj puternic și celor care ne expediază murdăria lor, protejându-și doar mediul propriu”, declară Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Sursă video: Bihon.ro

Conform legii, aceste produse, pentru a fi vândute ca mărfuri second hand, ar trebui să sosească în România igienizate, dezinfectate și sortate, ceea ce de fapt nu se întâmplă, în cazul baloților de obiecte identificate în depozite.

„Urmând trasabilitatea acestor importuri, echipele de control au ajuns la Satu Mare, unde au fost depistate sute de tone de astfel de baloți, cărora urma să li se schimbe destinația. La acțiunile de la București și la cele extinse din țara, participă, alături de comisarii ANPC și reprezentanți ai Gărzii de Mediu și ai Inspectoratului General al Poliției. Acțiunea este în desfășurare”, adaugă ANPC.

Aceste deșeuri sunt sunt vinovate în mare parte de alertele de poluare cu fum

„Dacă sunt incinerate, ele sunt vinovate în mare parte de alertele de poluare cu fum toxic din jurul marilor orașe. Altele pur și simplu sunt aruncate pe câmpuri, deși descompunerea lor poate dura mulți ani și poate dăuna mediului. Nu e deloc de neglijat această sursă de infestare dacă ne uităm la imaginile cu nesfârșitele hectare de deșeuri textile descoperite recent în Chile”, a explicat Pervescu Dan, comisar ANPC Timiș.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel