Sari la conținut

România se confruntă cu o situație alarmantă când vine vorba de persoane hipertensive

Conform datelor Organizației Mondială a Sănătății, profilul de sănătate al României indică cifre ingrijorătoare pentru un numar de factori de risc întâlniți în rândul populației adulte, cum ar fi: hipertensiunea, consumul de tutun, răspândirea tuberculozei sau rata mortalității materne, factori cu o valoare semnificativ mai mare față de media regională.

În plus, România se confruntă cu o situație alarmantă când vine vorba de persoane hipertensive, peste 25,39% din bărbați suferă de această problemă, cu 6% mai mult față de media regională. La femei, însă, discrepanța este și mai mare (7,3%), 32,9% dintre femeile din România suferă de hipertensiune. Un motiv pentru aceste cifre îngrijorătoare se poate datora faptului că 46% dintre români sunt fumători.

În comparație cu alte țări, România se confruntă, de asemenea și cu răspândirea tuberculozei. 145 din 100 000 de locuitori suferă de această boală, în timp ce media regională este de numai 56 de bolnavi din 100 000 de locuitori. O altă statistică îngrijorătoare este cea a mortalității materne: 27 din 100 000 de mame mor în timpul nașterii, cu aproape 25% mai multe față de media regională.

„Sunt multe lipsuri în sistemul medical din România, dar oamenii ar trebui să fie în permanență informați și să conștientizeze existența alternativelor. Dacă aruncăm o privire asupra acestui studiu, putem vedea că cele mai multe probleme pot fi prevenite, iar în multe cazuri chiar tratate. Asigurările medicale private cu acoperire internațională funcționează ca o plasă de siguranță și le oferă românilor oportunitatea de a obține consultații medicale, tratamente și operații în alte țări cu un sistem medical mai performant dacă este cazul.” a declarat Alida Coman, Coordonator de Marketing și PR la MediHelp Internaţional.

Chiar mai rău, România duce lipsă de cadre medicale, cu doar 23,9 medici si 54,6 asistente pentru 10,000 de cetățeni. Media regională în acest domeniu fiind de 33,3 de medici și 82,1 asistente pentru 10,000 de cetățeni.

Toate aceste insuficiențe în sectorul public de sănătate din România, au condus la creșterea mortalității cu 14%, iar speranța de viață a scăzut cu 2 ani în comparație cu media din Europa, unde doar 183 de bărbați și 81 de femei din 1000 de locuitori, se confruntă cu probabilitatea de a muri în intervalul de vârstă de 15 și 60 de ani.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel