Sari la conținut

România va primi echipamente medicale în valoare de 8 milioane de dolari din partea Coreei de Sud

Susa foto: arhiva Doctorul zilei

În cursul zilei de luni, 16 ianuarie, Ministrul Sănătății a anunțat că România va primi de la Coreea de Sud o donație de echipamente medicale și IT în valoare de 8 milioane de euro. Donația Coreei de Sud vine în urma donației oferite de România în august anul trecut Seulului e 450.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 produs de compania Moderna.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat în ce constă donația făcută de Coreea de Sud:

„Presupune un transport de echipamente foarte complexe din Coreea de Sud pentru controlul apei, controlul tutunului şi substanţelor conţinute de tutun, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile, care înseamnă echipamente de diagnostic, de secvenţiere.”

Echipamentele donate de Coreea de Sud ar urma să sosească în țară începând cu jumătatea acestui an, până în luna noiembrie, și vor ajunge la Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi Târgu Mureş, a anunțat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă comună cu ambasadorul sud-coreean în România, Rim Kap-soo.

„Sunt echipamente pentru INSP şi centrele regionale de sănătate publică. (…) Au fost la Iaşi, în centrele regionale de sănătate publică. Au fost şi aici, la Bucureşti. Avem, în momentul de faţă, toate elementele de natură logistică discutate încât această donaţie, care valorează circa opt milioane de dolari, să poată să ajungă în România începând cu jumătatea anului până în luna noiembrie. Presupune un transport din Republica Coreea de echipamente foarte complexe pentru controlul apei, controlul tutunului şi substanţelor conţinute de tutun, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile, care înseamnă echipamente de diagnostic, de secvenţiere. Toate aceste lucruri vor ajunge în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi Târgu Mureş, la centrele regionale de sănătate publică”, a declarat Rafila.

Potrivit ministrului, gestul Coreei de Sud vine în „contrapartidă” cu o donaţie de vaccinuri împotriva noului coronavirus făcută de România acestei ţări.

„Ca răspuns la sprijinul acordat de Guvernul României, Guvernul Republicii Coreea a găsit de cuviinţă să ne sprijine în dezvoltarea sistemului de sănătate publică din România. (…) O echipă întreagă a venit din Coreea ca să stabilim împreună detaliile acestei donaţii. Este foarte complexă din punct de vedere al conţinutului”, a mai spus Rafila.

Ministrul sănătăţii a adăugat că echipamentele sunt noi, de ultimă generaţie.

„Cea mai nouă tehnologie în domeniu. Sunt foarte complexe. Noi ne străduim de mult să avem un sistem complex de analiza tutunului şi derivatelor de tutun în ceea ce priveşte compoziţia. (…) Practic, generăm o cantitate de stocare extrem de mare. Congelatoare de mare capacitate de minus 80 de grade care au lipsit. Întotdeauna am discutat de capacitate limitată de stocare. La sfârşitul acestui proiect, România va avea o capacitate de stocare pentru produse biologice, pentru vaccinuri, pentru alte produse de bune calitate”, a explicat Rafila.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel