Sari la conținut

România vrea să atragă alte 500 de milioane de euro pentru digitalizarea spitalelor

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
investiţii masive în digitalizare

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rogobete a declarat că planurile de extindere a cadrului de sprijin pentru digitalizarea sistemului de sănătate din România cuprind atragerea de investiţii noi pentru spitale, de aproximativ 500 de milioane de euro, în plus faţă de cele 150 de milioane de euro din PNRR.

De asemenea, responsabilul cu implementarea PNRR în sistemul de sănătate a mai spus că aceste planuri prevăd şi crearea unei noi Agenţii Naţionale pentru Digitalizarea în Sănătate.

”Digitalizarea completă a sistemului de sănătate este, în opinia mea, un proiect de ţară. Unul strategic fără de care nu se poate continua dezvoltarea sistemului. Putem avea acces la fonduri suplimentare de 500 de milioane de euro direcţionate în digitalizarea spitalelor, peste cele 150 de milioane la care avem deja acces prin PNRR”, a subliniat Rogobete, în urma şedinţei tehnice susţinute împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Direcţiei Generale Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM).

Printre priorităţile identificate în urma grupului de lucru organizat joi, la Bruxelles, se numără şi crearea unei noi Agenţii Naţionale pentru Digitalizarea în Sănătate. Alte obiective se referă la realizarea unui sistem naţional digital pentru monitorizarea investiţiilor în sănătate dar şi un sistem integrat de securitate cibernetică pentru datele din sănătate, în special pentru protecţia sistemelor informatice.

”Cred că avem nevoie de o Agenţie Naţională pentru Digitalizarea în Sănătate. Strategiile pe care le-am dezvoltat pe componenta de eHealth, inclusiv în colaborare cu OMS au nevoie de o entitate stabilă care să poată direcţiona resurse, urmări investiţii şi implementa programe complexe la nivelul întregului sistem.

Vorbim despre un proces complex şi pe termen lung. Doresc să îi mulţumesc, în special, doamnei Raluca Painter, Şeful Unităţii de Sănătate, Educaţie şi Servicii Sociale din cadrul DG REFORM pentru susţinerea constantă a proiectelor noastre”, a explicat secretarul de stat Alexandru Rogobete, potrivit News.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel