Sari la conținut

Românii, AFECTAȚI în fiecare an de ploșnițe. Cât de periculoase sunt și cum scăpăm de ele. Avertismentul experților

insecte
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Ploșnite

Românii, AFECTAȚI în fiecare an de insecte. Ploșnița sau „gândacul puturos marmorat” (Halyomorpha Halys), o insectă provenită din Asia de Est, ne invadează casele. Pentru că dezinsecțiile nu au mereu efect, specialiștii avertizează că insectele nu se tem nici de frig.

Au doar doi cm lungime, însă încep să fie tot mai vizibili în această perioadă. Ploșnițele  se adună la tocurile ferestrelor sau în fisurile din pereți, în căutare de un loc cald pentru iarnă.

Ploșnițele își caută adăpost toamna

,,Gândacii puturoși” încep să fie tot mai vizibili la mijlocul lunii septembrie. E perioada când adulții caută locuri de hibernare, iar casele noastre ar putea deveni adăpostul ideal. Cei mai mulți manifestă repulsie când se află în preajma unei astfel de insecte, care se strecoară pe balcoane și în jardiniere.

Totuși, oricât de dezagreabile ar părea, impactul real al acestor insecte este asupra culturilor (mai ales livezile sunt afectate), conducând la creșterea tratamentelor chimice sau modificarea culturilor agricole.

Cât de periculoase sunt ploșnițele pentru om?

gandac puturos
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Pentru om, așa cum spune Mihai Tălmaciu, entomolog în cadrul Universităţii de Ştiinţele Vieţii (USV), ploșnițele sunt inofensive, nu înțeapă și nu transmit agenți patogeni. Pot fi ținute în mână, dar dacă sunt strivite, eliberează un miros neplăcut și persistent, așa cum este bine cunoscut, creând mai degrabă o senzație de jenă.

,,Nu sunt dăunătoare omului, nici animalelor. Doar plantelor. Creează disconfortul ăsta că le vezi. Dar se duc la iernat, în frunzare, în resturi vegetale. Nu sunt de interior, să se înmulțească în continuare, să facă probleme. Ploșnițele sunt «dăunătoare» doar cât le vezi, din cauza mirosului lor specific, îți dispare pofta de mâncare. Pe mine, nu că sunt entomolog, nu mă deranjează nici să le văd. Cei care nu sunt obișnuiți cât de cât, se sperie. Dar v-am spus, nu sunt probleme cu ele, pentru că nu se înmulțesc. Le vedem, probabil, dacă dimineața e mai rece, undeva unde e mai cald, unde nimeresc”, a spus specialistul.

NU există opțiuni de apărare

plosnite
Sursă foto: EVZ

,,Cele de pat sau de saltea sunt foarte mici, nu le văd oamenii pe geam. Și sunt greu de indentificat. Dacă vorbim despre cele de saltea, a venit cineva la mine acum câțiva ani și era disperat. Voia să plece din casă, să dea foc la tot, pentru că tot nu scăpa de ele”, conchide profesorul de la USV, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Totuși, medicii avertizează asupra pericolelor la care vă expun aceste insecte care par la prima vede complet inofensive. Dr. Adrian Marinescu spune că riscul este mai mare pentru copii.

„Unele boli parazitare, paraziţii, şi mai ales pentru copii, riscul e mult mai mare, ştim că într-o toxiinfecţie alimentară, la un copil mic, riscul de deshidratare şi de complicaţii este categoric mare şi există alergiile, cei care au teren alergic, vor putea să dezvolte alergii importante”, a declarat Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase.

 

 

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel