Din cuprinsul articolului
În urmă cu 28 de ani, românii au pierdut o mare cântăreață de muzică populară. Cunoscută sub numele de „Privighetoarea Banatului”, Mariana Drăghicescu s-a stins din viață pe 3 aprilie 1997. Regretata cântăreață a fost apreciată de numeroși specialiști ai folclorului românesc.
Destinul i-a fost curmat prea devreme, la doar 45 de ani
Din păcate, destinul i-a fost curmat prea devreme, în anul 1997, la vârsta de doar 45 de ani, lăsând un gol imens în lumea muzicii populare. Pentru a-i onora memoria, în 1998 a fost înființată Asociația Culturală „Mariana Drăghicescu”, care organizează anual un festival-concurs la Timișoara, iar din 2009, un eveniment similar are loc și la Cornereva-Bogâltin, localitatea sa natală.
Născută pe 18 septembrie 1952 în satul Bogâltin, comuna Cornereva, județul Caraș-Severin, Mariana Drăghicescu și-a dedicat viața promovării folclorului românesc, impresionând publicul prin sensibilitatea interpretării sale.
Cariera regretatei cântărețe

Cântăreața de muzică populară Mariana Drăghicescu a debutat în mișcarea artistică de amatori, activând ca solistă la Casa de Cultură din Băile Herculane. Ulterior, a devenit artistă profesionistă, fiind angajată la Orchestra „Doina Banatului” din Caransebeș. După câțiva ani, s-a alăturat Ansamblului profesionist „Banatul” din Timișoara, colaborând și cu alte ansambluri de prestigiu, precum „Doina Timișului” și diverse orchestre de muzică populară din țară.
Talentul său a fost apreciat de numeroși specialiști ai folclorului românesc, printre care Ionel Budișteanu, Gheorghe Zamfir, George Vancu, Gelu Stan și Lucia Boleanțu. Fiecare apariție scenică a Marianei Drăghicescu era un eveniment memorabil, datorită interpretării sale autentice, căldurii emoționale transmise și costumelor populare deosebite, confecționate cu grijă de bunica și sora sa, Icoana, potrivit Capital.