Sari la conținut

Românii care nu sunt angajaţi îşi pot plăti singuri contribuţia la CNAS. Cât costă asigurarea de sănătate în 2023?

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Românii care nu sunt angajaţi îşi pot plăti singuri contribuţia la CNAS. Cât costă asigurarea de sănătate în 2023?

Contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care vor să se asigure în sistemul asigurărilor sociale de sănătate crește în anul 2023.

Pentru acestea valoarea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), de la 01 ianuarie 2023, crește cu valoarea de 270 de lei/an.

Precizăm faptul că persoanele fizice care nu obțin venituri impozabile și doresc să se asigure în sistemul asigurărilor sociale de sănătate (pentru 12 luni) trebuie să plătească echivalentul a 10% din șase salarii minime brute în vigoare la data depunerii declarației unice, conform Codului fiscal.

Românii care nu sunt angajaţi îşi pot plăti singuri contribuţia la CNAS

Românii care nu sunt angajați sau nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate dacă depun seclaraţia unică pe venit.

„Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” (D212).

Calitatea de asigurat pentru această categorie de persoane se acordă pentru o perioadă de 12 luni de la data depunerii declaraţiei unice. Baza de calcul a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate este egală cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației, potrivit puls24.ro.

„Așadar, ținând cont de majorarea salariului minim la valoarea de 3.000 de lei începând cu luna ianuarie 2023, persoanele care vor dori să se asigure în sistemul asigurărilor sociale de sănătate trebuie să plătească anual 10% din 18.000 lei (3.000 lei x 6 luni ), respectiv 1.800 de lei, față de 1.530 de lei cât era în anul 2022”, a menționat directorul general al CAS Vaslui.

Persoanele astfel asigurate beneficiază de pachetul de servicii de baza

„Persoanele astfel asigurate beneficiază de pachetul de servicii de baza pentru toate domeniile de asistenta medicala, in cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, de la data depunerii declarației unice la ANAF.”, a transmis ec. Mihaela Chitariu, director general al CAS Vaslui.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel