Sari la conținut

Românii care sunt scutiți de impozite la pensie sau salariu. Află cine nu plătește taxe

taxe si impozite
Sursă foto: Monitorul de Vrancea

Românii care sunt scutiți de impozite la pensie sau salariu. Există o categorie de români care face excepție de la plata taxelor și impozitelor, în ciuda faptului că legislația fiscală nu menajează contribuabilii în mod deosebit, inclusiv pe cei în situații vulnerabile.

Cosmin Dumitrașcu, expert contabil, a venit cu lămuriri și a spus care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească românii pentru a se califica pentru exceptarea de la plata impozitului.

Românii scutiți de plata impozitului pe pensie

Acesta a explicat cine sunt acești cetățeni și care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească.

„Acele categorii de persoane scutite în anumite considerente sunt persoanele cu handicap. Concret, în situația în care avem un handicap ușor, sau un handicap mediu, putem merge la Direcția Generală de Asistență Socială să solicităm un certificat de handicap și prin acest certificat de handicap se stabilește o valoare a pensiei de handicap.

Iar pe baza acestei pensii de handicap sau pe baza acestui certificat de handicap oamenii pot beneficia de diferite facilități, precum parcări la hipermarketuri, acele parcări clasice unde sunt spații special amenajate”, a explicat expertul contabil, în cadrul emisiunii iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

Persoanele cu handicap grav sau accentuat sunt scutite

În cazul persoanelor cu handicap grav sau accentuat, se discută deja despre o altă pensie de handicap, care să fie puțin mai mare, dar nu mult. Dumitrașcu a explicat că aceste persoane încadrate în grad de handicap grav sau accentuat beneficiază de alte facilități.

„Cei cu handicap mediu sau ușor nu beneficiază de nicio facilitate la salarii și nici la Persoanele Fizice Autorizate, în cazul în care desfășoară o profesie printr-o astfel de formă de organizare. Dar dacă, de exemplu, discutăm de un handicap grav sau accentuat, persoanele acelea au scutire de impozit, iar dacă ai un PFA, la fel ai scutire de impozit.

În cazul în care, de exemplu, avem de-a face cu această scutire de impozit despre care povesteam mai devreme și avem și un venit din chirie, sănătatea se plătește. Deci, atenție, sănătatea și impozitul se plătesc la aceste contracte de chirie, nu sunt scutite chiar dacă ai handicap grav sau accentuat, ci doar în situația în care vorbim de salarii, pensie sau PFA”, a mai spus Cosmin Dumitrașcu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel