Sari la conținut

Românii se pot testa gratuit pentru HIV și hepatita B și C

Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și partenerii săi – Asociația Română Anti-SIDA, Fundația Parada și Romanian Harm Reduction Network lansează campania națională de testare, informare, comunicare și educare “H-Alert”. Campania face parte din cadrul proiectului RO 19.02„Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și a hepatitei B și C în România” finanțat prin Programul Ro 19 ”Inițiative în sănătatea publică”, în cadrul Granturilor Norvegiene 2009 – 2014, unde cofinanțarea este asigurată de către Ministerul Sănătății în calitate de Operator de Program.
• Campania promovează testare gratuită pentru HIV și virusurile care declanșează hepatita B și C, screening național și servicii pentru utilizatorii de droguri injectabile. Testarea va avea ca rezultat realizarea Registrului Național de Hepatite

• În cadrul campaniei vor fi derulate și actiuni de informare, educare, comunicare pentru populația generală cu acțiuni specifice pentru grupuri vulnerabile

• Odată cu lansarea campaniei Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” face publice rezultatele unui studiu reprezentativ la nivel național despre cunoștințele, atitudinile și practicile populației generale cu privire la HIV/SIDA și hepatita B și C

Campania se va desfășura în perioada octombrie 2015 – aprilie 2016 și va mobiliza tinerii și grupurile sociale vulnerabile la infecția cu HIV și la virusurile care declanșează hepatita B și C. Unul dintre obiectivele principale ale campaniei este să invite aceste persoane, dar și publicul larg, să se testeze și să se informeze cu privire la prevenirea acestor infecții. Testarea gratuită poate fi efectuată în unul dintre cele nouă centre din București și din țară, dar și în laboratoarele partenere. Lista centrelor poate fi consultată pe www.h-alert.ro

Este foarte important ca oamenii să înțeleagă că testarea poate face uneori diferența dintre viață și moarte. Infecția cu HIV, precum și cea virusurile hepatitice B și C, evoluează de multe ori fără simptome sau poate fi confundată cu alte infecții, astfel că singura modalitate de a afla dacă o persoană este infectată sau nu, este testarea. Cu rezultatele acestor testări vom putea, împreună cu Ministerul Sănătății, să punem bazele unor politici de sănătate publică care să permită intervenții mai rapide și mai eficiente care să diminueze amploarea infecțiilor în rândul tinerilor, grupurilor vulnerabile, dar și în rândul publicului larg, a explicat Prof. Dr.
Adrian Streinu-Cercel, Manager al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” în cadrul conferinței de presă de lansare a campaniei H-Alert.

Mai mult de jumătate dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatită B sau C

Un sfert dintre români nu au încredere în vaccinuri, 1 din 5 români nu s-ar vaccina împotriva virusului hepatitei B chiar dacă i-ar fi recomandat de un medic, iar aproape 60% dintre aceștia nu s-au testat niciodată pentru hepatită B și C. Aceasta sunt doar o parte dintre concluziile studiului Cunoștințele, atitudinile și practicile populației generale cu privire la HIV/SIDA și hepatita B și C, derulat de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și dat publicității astăzi.

Chiar dacă românii au început să cunoască din ce în ce mai multe despre HIV/SIDA, dar și despre hepatitele B și C, aceste infecții rămân în continuare o problemă urgentă și reală de sănătate publică. De exemplu aproape toți românii (97%) au auzit de HIV/SIDA și hepatitele B și C, iar aproape jumătate știu că folosirea prezervativului reprezintă o metodă eficientă de reducere a riscului pentru aceste infecții. Există însă în continuare câteva probleme majore: testarea sau mai degrabă lipsa testării pentru aceste infecții, lipsa de încredere în vaccinuri și existența unor mituri cu privire la cele trei infecții. Aceste motive împiedică uneori prevenirea, diagnosticarea și tratamentul corect al infecțiilor. În plus majoritatea românilor încă nu s-au testat pentru hepatită B și C, ceea ce reprezintă un impediment puternic în gestionarea acestor infecții, a concluzionat Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel