miercuri, mai 18, 2022

Luni, după Duminica Tomii, se sărbătorește în fiecare an Paștele Blajinilor, cei despre care despre credințele străvechi spun că sunt printre cei dintâi oameni de pe pământ.

În tradiția creştină, Paștele Blajinilor sau Paștele Morților, este ziua în care imaginar, are loc întâlnirea celor vii cu cei răposați.

În unele zone ale țării încă se mai păstrează tradiția conform căreia cei vii mănâncă alături de cei adormiți. Mulți oameni spun că și cei morți gustă din bucatele pe care le-au avut la masa de Paști.

Te-ar mai interesa: Aspectul unghiilor dezvăluie starea ta de sănătate...

Pentru sufletele celor adormiți și pentru iertarea păcatelor lor, până la sfârșitul zilei rostește următoarea rugăciune, potrivit Avantaje.

“Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Te-ar mai interesa: Horoscop 19 mai. Astrolog: Presiune permanentă pe ...

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Te-ar mai interesa: Parkinson: Noul tratament oferă speranță paciențil...

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”, este rugăciunea care trebuie rostită de Paștele Blajinilor.

Superstitii de Pastele Blajinilor:

În această zi de sărbătoare, nu se fac treburi în casă sau la câmp. Nu se spală, nu se coase, nu se face curat. Nu este bine să te cerți sau să spui vorbe de ocară și nu trebuie să vorbești de rău de cei decedați.

Te-ar mai interesa: Efecte secundare ale paracetamolului: analgezicul ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private