Sari la conținut

S-a aflat ce influențează căderea părului. Ce recomandă experții?

pixabay.com

S-a aflat ce influențează căderea părului. Consumul de tutun continuă să fie o problemă de sănătate publică care afectează direct calitatea vieții fumătorilor. Dar, ce efecte are nicotina asupra părului și cum ne influențează acest obicei sănătatea părului? Ce recomandă experții?

S-a aflat ce influențează căderea părului. Ce recomandă experții?

Consumul obișnuit de tutun provoacă îmbătrânirea prematură a scalpului.

„Tutunul este, alături de radiația solară, unul dintre principalii factori extrinseci ai îmbătrânirii țesuturilor noastre, deoarece substanțele toxice pe care le conține pot altera din interior ADN-ul celulelor foliculilor de păr, alterându-le metabolismul”, explică dr. Joaquín Domínguez.

Pe de altă parte, adaugă medicul, tutunul poate afecta și structura externă a părului din exterior, ceea ce va favoriza îmbătrânirea prematură a părului și, în același timp, poate afecta ciclul de creștere al foliculului.

Acest lucru se întâmplă deoarece substanțele chimice toxice prezente în fumul de țigară pot afecta microcirculația foliculilor de păr ai scalpului, împiedicând nutrienții necesari să ajungă la ei și, prin extensie, alterând formarea corectă a părului nou.

Alimentația joacă un rol important

Astfel, atunci când circulația sanguină este redusă, vitaminele, aminoacizii și nutrienții care hrănesc bulbul de păr au mai multă dificultăți să ajungă la el, ceea ce afectează alimentația corectă a acestuia și, de asemenea, produce un efect indirect asupra creșterii părului, contribuind la miniaturizarea acestuia.

În plus, există studii care afirmă că tutunul accelerează evoluția și avansează apariția alopeciei androgenice , întrucât substanțele nocive din tutun modifică mecanismele implicate în producerea de estrogeni, încurajând căderea părului.

„Principalele substanțe toxice din tutun pot afecta ADN-ul celular”

Potrivit dr. Domínguez: „Principalele substanțe toxice din tutun, precum nicotina și cotinina, pot afecta ADN-ul celular, acumulându-se în păr, afectându-i ciclul celular și provocând mutații în ADN-ul mitocondrial al foliculilor de păr. În plus, tutunul produce o scădere a nivelului de vitamina A, ducând la atrofie dermică , scurtarea patului capilar și alterarea cantității și calității colagenului și elastinei.

La aceasta ar trebui să adăugăm că substanțele nocive ale tutunului care se acumulează pe păr și pe scalp provoacă uscarea acestuia și accelerează procesul de îmbătrânire a firului de păr, generând o pierdere a strălucirii și vitalității pe plan extern și, în general, o mai mare fragilitate a fibrei capilare care contribuie la căderea acesteia.

Pe de altă parte, trebuie remarcat faptul că stresul oxidativ , cauzat de factori precum poluarea sau fumul de tutun, dăunează și încurajează îmbătrânirea melanocitului, celula care este responsabilă de producerea pigmentului care dă culoarea părului. O împrejurare care favorizează apariția părului gri , prin alterarea metabolismului acestor celule și a enzimelor acestora”.

Prin urmare, tutunul acționează ca un agravator sau un accelerator al alopeciei, mai degrabă decât ca o cauză directă a acesteia.

„Totuși, efectele negative ale tutunului asupra părului nostru pot fi inversate doar prin abandonarea obiceiului toxic de a fumat, de aceea este esențială creșterea gradului de conștientizare și cunoaștere publică a relației dintre consumul de tutun și alopecie, cu scopul de a stimula abandonul. a acestui obicei în rândul populației”, explică specialistul.

Ce recomandă experții pentru a atenua efectele tutunului asupra organismului?

Este indicat sa mananci o alimentatie echilibrata si variata, bogata in fructe, legume, proteine ​​si alimente bogate in vitamina C; precum și bea multă apă , practicarea regulată a sportului pentru a favoriza circulația sângelui și, în sfârșit, acordarea unei atenții deosebite spălării zilnice a părului, pentru a îndepărta resturile de tutun.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel