Sari la conținut

S-a confirmat legătura dintre salamuri şi riscul de cancer

carne procesata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Dr. Bilic, despre mezeluri

Salamul, un aliment cu multe chimicale. Acest tip de aliment este fabricat dintr-un amestec de ingrediente tocate, la care se adauga aditivi si substante chimice precum nitrati, coloranti sau aromatizanti.

S-a confirmat legătura dintre salamuri şi riscul de cancer

În acest context, Organizația Mondială a Sănătății susține informația că salamurile consumate în exces pot provoca apariţia cancerului de colon.

Autorităţile sanitare franceze au confirmat o legătură între nitraţii adăugaţi la carnea procesată şi cancerul de colon, dând o lovitură grea industriei mezelurilor, potrivit mediafax.ro.

Totul vine după ce Organizaţia naţională pentru siguranţa alimentelor Anses a declarat că studiul său asupra datelor publicate pe această temă a susţinut concluzii similare în 2015 ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Anses „recomandă reducerea consumului din gama de nitraţi şi nitriţi prin limitarea deliberată a expunerii prin consumul de alimente”, se arată într-un comunicat de presă.

Ce sunt nitraţii şi de ce se pun în mezeluri?

Nitraţii sunt adăugaţi la o gamă de produse alimentare pentru a le îmbunătăţi durata de valabilitate şi aroma şi pentru a le da produselor pe bază de carne de porc nuanţa lor roz.

Franţa este unul dintre cei mai mari producători mondiali de mezeluri, care sunt adesea consumate ca gustări la micul de jun sau împreună cu băuturile de seară.

Guvernul a anunţat imediat că va lansa un plan de acţiune pentru a reduce utilizarea aditivilor în cursul acestui an.

„Este vorba de limitarea utilizării lor la strictul necesar”, se arată într-o declaraţie comună a miniştrilor sănătăţii şi agriculturii.

În ce mezeluri găsim nitraţi?

Avertismentul OMS din 2015 a stârnit titluri în întreaga lume, după ce Agenţia Internaţională pentru Cercetare a Cancerului a organismului ONU a concluzionat că produsele de carne procesată ar trebui clasificate ca agenţi cancerigeni din grupa 1.

Avertizarea s-a aplicat tuturor cărnurilor procesate, de la slănină consumată în cantităţi mari în SUA şi Marea Britanie, până la salamul italian, chorizo spaniol, bratwurst german şi mezeluri franceze.

Ce chimicale se gasesc in salam?

  • amidon artificial: E1420, E1421, E1422 si E1440;
  •  stabilizatori de aroma: polifosfati de sodiu, potasiu si calciu sau E 452;
  • potentiatori de aroma: glutamat de sodiu sau E 261;
  • antioxidant: izoascorbat de sodiu
  • agenti de ingrosare si aditivi alimentari: caragenan, guma Konjac;
  • dextroza, o forma de zahar;
  • colorant rosu: carmin;
  •  conservant: nitrat de sodiu sau E 251.
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel