Sari la conținut

S-a descoperit „circuitul cerebral” care pune capăt dependenței de tutun și alcool

cum renunți la fumat

Vești bune pentru toți cei care vor să renunțe la fumat, băut și alte vicii. S-a descoperit „circuitul cerebral” care pune capăt dependenței de tutun și alcool.

 

Renunțarea la vicii cum ar fi fumatul și alcoolul poate părea un obiectiv greu de atins pentru cei mai mulți, dar nu pentru mult timp căci oamenii de știință au vești bune.

Alături de produse de înlocuire pe bază de nicotină sau alte medicamente și metode cu eficacitate dovedită, va fi posibil să ne gândim la  un anumit circuit cerebral care pare să fie implicat în stingerea dependențelor.

Un studiu publicat recent în revista Nature Medicine, condus de cercetători de la Universitatea finlandeză din Turku, Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston și Programul de cercetare intern al Institutului Național de Abuz de Substanțe din Baltimore,  arată că totul se poate rezolva de la … creier, potrivit Veronesi.

Tratamentele bazate pe leziuni mici efectuate chirurgical și stimularea creierului sunt deja identificate ca opțiuni terapeutice promițătoare pentru stingerea dependenței de substanțe.

Beneficii terapeutice pentru pacienții cu AVC

Până acum însă, absența unei ținte definite către care să se îndrepte aceste terapii a limitat foarte mult eficacitatea acestora.

Leziunile cauzate de traume pot fi utile în identificarea zonelor creierului implicate în mecanismele care stau la baza dependenței.

De fapt, în circumstanțe rare, unii pacienți cu AVC au experimentat dispariția dependențelor, traducându-se astfel într-un beneficiu terapeutic pentru pacient.

Pentru a încerca să identifice circuitele creierului implicate în stoparea fumatului și a altor dependențe, cercetătorii au analizat scanări ale creierului a 129 de dependenți de tutun, realizate ca urmare a unor leziuni cerebrale localizate.

La cei 34 de pacienți la care a avut loc remiterea completă a dependenței, leziunile au fost toate atribuibile aceleiași rețele cerebrale, legate și de dependența de alte substanțe, cum ar fi alcoolul.

În prezent suntem încă departe și vor fi necesare cercetări suplimentare, dar circuitul identificat ar putea deveni, în viitor, o țintă terapeutică pentru noi tratamente împotriva dependenței de fumat și alte substanțe, notează DC News.

Să sperăm că oamenii de știință vor veni cu vești bune în curând pentru toți cei care se confruntă cu dependențe de care vor să scape.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel