S-a descoperit „circuitul cerebral” care pune capăt dependenței de tutun și alcool

Vești bune pentru toți cei care vor să renunțe la fumat, băut și alte vicii. S-a descoperit „circuitul cerebral” care pune capăt dependenței de tutun și alcool.

 

Renunțarea la vicii cum ar fi fumatul și alcoolul poate părea un obiectiv greu de atins pentru cei mai mulți, dar nu pentru mult timp căci oamenii de știință au vești bune.

Alături de produse de înlocuire pe bază de nicotină sau alte medicamente și metode cu eficacitate dovedită, va fi posibil să ne gândim la  un anumit circuit cerebral care pare să fie implicat în stingerea dependențelor.

Un studiu publicat recent în revista Nature Medicine, condus de cercetători de la Universitatea finlandeză din Turku, Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston și Programul de cercetare intern al Institutului Național de Abuz de Substanțe din Baltimore,  arată că totul se poate rezolva de la … creier, potrivit Veronesi.

Tratamentele bazate pe leziuni mici efectuate chirurgical și stimularea creierului sunt deja identificate ca opțiuni terapeutice promițătoare pentru stingerea dependenței de substanțe.

Beneficii terapeutice pentru pacienții cu AVC

Până acum însă, absența unei ținte definite către care să se îndrepte aceste terapii a limitat foarte mult eficacitatea acestora.

Leziunile cauzate de traume pot fi utile în identificarea zonelor creierului implicate în mecanismele care stau la baza dependenței.

De fapt, în circumstanțe rare, unii pacienți cu AVC au experimentat dispariția dependențelor, traducându-se astfel într-un beneficiu terapeutic pentru pacient.

Pentru a încerca să identifice circuitele creierului implicate în stoparea fumatului și a altor dependențe, cercetătorii au analizat scanări ale creierului a 129 de dependenți de tutun, realizate ca urmare a unor leziuni cerebrale localizate.

La cei 34 de pacienți la care a avut loc remiterea completă a dependenței, leziunile au fost toate atribuibile aceleiași rețele cerebrale, legate și de dependența de alte substanțe, cum ar fi alcoolul.

În prezent suntem încă departe și vor fi necesare cercetări suplimentare, dar circuitul identificat ar putea deveni, în viitor, o țintă terapeutică pentru noi tratamente împotriva dependenței de fumat și alte substanțe, notează DC News.

Să sperăm că oamenii de știință vor veni cu vești bune în curând pentru toți cei care se confruntă cu dependențe de care vor să scape.

Recent Posts

Boala Huntington, tulburarea genetică care distruge creierul

Boala Huntington este o afecțiune ereditară care provoacă degradarea progresivă a celulelor nervoase din creier,…

7 ore ago

Rafila, despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon: Cu siguranţă a fost un conflict intern

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat despre scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon că a…

8 ore ago

Ce se întâmplă cu glicemia persoanelor cu diabet dacă mănâncă 1 ou pe zi?

Oamenii de știință au studiat ani de zile efectul dietei şi al stilului de viaţă…

8 ore ago

Rafila sare în apărarea dr. Cârstoiu, acuzat că a lucrat şi în privat: Este dreptul medicilor să lucreze şi în sistemul public şi în cel privat

În contextul scandalului legat de medicul Cătălin Cîrstoiu, care s-a retras din cursa pentru Primăria…

9 ore ago

5 simptome precoce ale demenței care apar de la 40 de ani

Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla…

9 ore ago

Patriarhul Daniel: Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinilor.  Patriarhul…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia