Sari la conținut

S-a descoperit o altă proprietate utilă a cafelei

consumul de cafea
Sursa foto: arhiva Docotrul Zilei
consumul de cafea

Din cuprinsul articolului

S-a descoperit o altă proprietate utilă a cafelei. Cercetătorii de la Colegiul de Medicină Baylor, Houston, au descoperit o altă consecință importantă a consumului regulat de cafea.

 Oamenii de știință au comparat diversitatea și prevalența diferitelor bacterii la persoanele care au consumat rar sau frecvent (peste 82,9 miligrame pe zi) băuturi cu cofeină.

Consumul regulat de cafea, potrivit oamenilor de știință, are un efect pozitiv asupra compoziției microbiomului intestinal și ajută la protejarea împotriva unui număr de boli.

S-a dovedit că practic nu a existat nicio diferență în compoziția bacteriană în funcție de cantitatea de cafea consumată. Dar numărul anumitor tipuri de bacterii a variat destul de mult. De exemplu, în corpul iubitorilor de cafea au fost găsite mai multe bacterii antiinflamatoare și bacterii mai puțin dăunătoare.

Cu toate acestea, gastroenterologii avertizează: consumul de cafea pe stomacul gol este dăunător pentru tractul digestiv, inimă și sistemul nervos.

Consumul excesiv de cafea

Beneficiile cafelei pentru sănătate
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Consumul excesiv de cafea poate duce la slăbirea organismului într-o serie de moduri:

  • Deshidratare: Cafeaua acționează diuretic, ceea ce înseamnă că poate să determine eliminarea mai multe lichide din organism decât acestea sunt înlocuite. Aceasta poate duce la deshidratare, ceea ce poate slăbi organismul.
  • Tulburarea somnului: Cafeaua conține cafeină, un stimulant care poate afecta calitatea și durata somnului. Consumul excesiv de cafea poate duce la insomnie, oboseală și scăderea energiei în timpul zilei. Aceasta poate afecta starea generală de bine și poate slăbi organismul.
  • Probleme digestive: Cafeaua poate irita mucoasa stomacului și poate provoca, la unii oameni, disconfort abdominal, arsuri la stomac și chiar diaree. Aceste simptome pot slăbi organismul, afectând absorția nutrienților și digestia.
  • Dependenta: Cafeaua poate crea dependență, ceea ce înseamnă că organismul se obișnuiește cu efectele cafeinei și dezvoltă o toleranță crescută. Aceasta înseamnă că cantitatea de cafea necesară pentru a obține aceleași efecte crește treptat, ceea ce poate duce la consumul excesiv. Dependenta de cafea poate avea un impact negativ asupra sănătății și putea slăbi organismul în general.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel