Sari la conținut

S-a găsit leacul pentru cancerul de piele: 50% şanse mai mari de vindecare!

risc crescut de cancer de piele
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un studiu clinic de fază II condus pentru a demonstra eficacitatea unui tratament inovator împotriva cancerului de piele a furnizat rezultate foarte promițătoare.

Este vorba de un nou vaccin conceput de Moderna pentru a funcționa alături de un alt tratament de imunoterapie cu Keytruda (pembrolizumab) care ajută la rândul său organismul să lupte împotriva cancerului.

Imunoterapia este deținută de grupul farmaceutic german Merck (MSD), una dintre cele mai mari zece companii farmaceutice din lume.

Studiul clinic în curs de desfășurare este o colaborare între cele două companii farmaceutice pentru a trata pacienții cărora li s-a extirpat de pe piele melanomul cu risc ridicat. Comparativ cu monoterapia cu pembrolizumab, datele inițiale arată că ambele medicamente în combinație reduc cu 49% riscul de recidivă sau de deces în următorii trei ani.

Riscul de metastază, redus cu 62%

În același timp, riscul de răspândire (metastază) sau de deces a cancerului a fost redus cu 62% în comparație cu monoterapia cu pembrolizumab.

„Ne-am angajat să impulsionăm cercetarea pentru a găsi modalități inovatoare de acțiune în stadiile incipiente ale cancerului, unde putem avea cel mai semnificativ impact pentru pacienți, prin combinarea expertizei Merck în imuno-oncologie cu tehnologia inovatoare a Moderna în domeniul ARNm”, spune Marjorie Green, vicepreședinte senior la laboratoarele de cercetare Merck, potrivit 360medical.ro.

Oamenii de știință de la Moderna explică faptul că acum folosesc acest concept pentru a „valorifica capacitatea organismului de a identifica și distruge celulele canceroase în același mod în care sistemul imunitar identifică și vizează infecțiile”.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Vaccinul ARNm conceput pentru melanomul în stadiile III și IV se numește ARNm-4157 (V940). Acesta constă într-un cod sintetic de ARNm care deține cheia producerii a până la 34 de antigene, care antrenează și activează răspunsul imunitar antitumoral al pacientului. În același timp, imunoterapia cu pembrolizumab acționează prin stimularea capacității sistemului imunitar de a detecta și de a lupta împotriva celulelor tumorale.

Cele mai frecvente simptome, care au afectat aproximativ 50% dintre pacienți, au inclus oboseală, dureri la locul injecției și frisoane.

Demersuri pentru aprobarea noii terapii

Combinația de tratament s-a dovedit atât de eficientă, încât atât Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite, și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) au fost de acord cu accelerarea procedurii de aprobare.

Calendarul autorizării acestei combinații de tratament nu a fost încă specificat, dar oamenii de știință merg deja mai departe cu un studiu clinic de fază III, care ar trebui să producă rezultate până în 2029.

Moderna nu este singura companie care lucrează la vaccinuri specializate cu ARNm pentru cancer. Gigantul american Pfizer are obiective similare, iar BioNTech a ținut recent prima pagină a ziarelor pentru dezvoltarea unui vaccin ARNm personalizat pentru cancerul pancreatic.

Până în prezent, FDA a autorizat un singur vaccin anticancer pentru cancerul de prostată, cu beneficii modeste în ceea ce privește supraviețuirea, potrivit experților.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel