Sari la conținut

S-a găsit un nou ”LEAC” pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare

Boli cardiace
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

S-a găsit un nou leac pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare! Ce sunt celulele stem și care sunt beneficiile lor pentru sănătatea cardiometabolică, un cumul de factori cardiometabolici care în timp favorizează creșterea incidenței bolilor cardiovasculare și a diabetului zaharat de tip II.

Semințele, tulpinile și cojile strugurilor sunt considerate deșeuri din procesul de vinificație, astfel încât aproximativ un sfert din fiecare strugure ajunge la gunoi.

Acestea sunt celulele stem, care au fost utilizate recent în producția de alimente îmbogățite și suplimente nutritive.

Un nou studiu arată că păpădia contribuie la întărirea sănătății cardiometabolice, deoarece reduce nivelul glucozei plasmatice.

În ultimii ani, a crescut interesul pentru efectul subproduselor de vinificație în reglarea hiperglicemiei bazale, un marker timpuriu al diabetului de tip 2 și o țintă antidiabetică cheie.

Tulpinile conțin o mulțime de fibre insolubile și solubile. Fibrele insolubile măresc volumul scaunelor și ajută alimentele să se deplaseze mai repede prin tractul digestiv, ceea ce poate reduce timpul necesar pentru absorbția substanțelor nutritive.

Fibrele solubile, însă, încetinesc absorbția nutrienților și golirea gastrică prin formarea unui gel în intestin, care, la rândul său, încetinește absorbția glucozei în intestinul subțire.

Eliberarea mai lentă a glucozei în fluxul sanguin ajută la îmbunătățirea controlului glicemic și la reducerea vârfurilor de insulină.

(Poli)fenolii solubili și fibrele conținute în tulpini pot contribui la reducerea reabsorbției sărurilor biliare în intestin și la îmbunătățirea excreției acestora. Ficatul utilizează mai mult colesterol pentru a produce noi săruri biliare, scăzând nivelul colesterolului seric.

S-a găsit un nou leac pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare

Mecanismele menționate mai sus ar putea avea beneficii pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea profilului lipidic.

Celulele K produc în intestinul subțire polipeptidul insulinotropic dependent de glucoză (GIP), care este implicat în secreția de insulină după masă, în special după mesele bogate în carbohidrați, și în reglarea metabolismului lipidic.

Fibrele conținute în semințe afectează secreția de GIP prin stimularea acizilor grași cu lanț scurt (SCFA), cum ar fi acetatul, butiratul și propionatul, care joacă un rol în controlul hormonilor intestinali.

Microflora intestinală poate descompune amidonul, ceea ce duce la producerea de SCFA și de metaboliți fenolici, afectând compoziția și funcționalitatea microflorei intestinale.

S-a constatat că suplimentele de celule stem au numeroase beneficii pentru animale, inclusiv îmbunătățirea sănătății intestinelor, îmbunătățirea profilului metabolic, consolidarea mecanismelor antiinflamatorii și antioxidante și creșterea prezenței bacteriilor benefice.

Tratarea multor afecțiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare

Produsele pe bază de celule stem pot contribui la reglarea compoziției și funcției microbilor intestinali și la tratarea multor afecțiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a investiga potențialele utilizări terapeutice ale produselor pe bază de celule stem pentru a îmbunătăți sănătatea intestinală.

Studiul evidențiază importanța funcției intestinului ca apărare primară împotriva diferitelor afecțiuni, inclusiv a celor care afectează sănătatea cardiometabolică.

Bioactivitatea sistemică a primelor începe în intestin, ceea ce poate ajuta la prevenirea și gestionarea bolilor cardiovasculare, potrivit Pro News

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel