Sari la conținut

S-a jucat pe calculator până a leșinat. Cinci semne ale dependenței copiilor de jocurile video

Un adolescent de 14 ani, din Botoșani, a ajuns la spital, după ce părinţii l-au găsit leşinat în faţa calculatorului.

Băiatul se jucase mai bine de 6 ore, fără întrerupere. Diagnosticul pus de medici a fost categoric: copilul era pur şi simplu epuizat. Dependenţa tinerilor de jocurile pe computer a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii să includă din 2018 această adicţie pe lista tulburărilor psihice. Din nefericire, în România nu avem specialişti şi nici centre speciale.

Adolescentul de 14 ani a fost dus de urgenţă la spital. A pierdut noţiunea timpului şi a căzut cu capul pe masă.

Doctor Bogdan Alexandroaie, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Botoşani: Avea o stare de epuizare, în primul rând. Fiind luat de val de jocul de la calculator, nu s-a alimentat şi nu s-a hidratat. Ei devin mai astenici şi probabil i s-a făcut rău.”

La fel ca acest băiat sunt extrem de mulţi tineri dependenți de jocurile pe calculator, astfel încât specialiştii vorbesc despre un fenomen şi chiar de un nou tip de tulburare psihică. Experţii aseamănă aceste jocuri cu o capcană în care mulţi se pierd cu anii, iar uneori consecinţele sunt iremediabile.

5 semne ale dependenței copilului de calculator

1. Tot timpul liber și-l petrece la calculator
Primul semn al dependentei apare atunci cand copilul nu vrea sa isi petreaca timpul liber altfel decat in fata calculatorului. Activitatile care presupun interactiunea cu personaje in carne si oase trec pe locul 2.

2. Micutul are un comportament schimbat
Din copilul care pana nu demult era plin de energie si creativitate a ramas doar un copil apatic, care a pierdut notiunea timpului si care face totul in graba pentru a se reintoarce cat mai repede la prietenul lui, calculatorul.

3. Uita de indatoririle scolare.
Treptat, copilul nu mai acorda atentia cuvenita temelor si sarcinilor scolare. Are dificultati de concentrare, intelege greu o lectie noua si nu stie cum sa isi faca temele.

4. Adoarme tarziu.
Se joaca pe calculator pana tarziu si, daca ii opresti „distractia”, devine agitat si oricum nu poate adormi pentru ca somnul lui s-a dereglat in timp.

5. Il dor capul si are o pozitie neobisnuita a spatelui!
De foarte multe ori, dependenta de calculator favorizeaza anchilozarea spatelui, durerile de cap, durerile de spate, ametelile, pozitia incorecta a spatelui si deformarea coloanei vertebrale!

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel