Sari la conținut

S-a trezit din comă după 12 ani, însă primele cuvinte au îngrozit familia și medicii. Ce le-a spus tânărul

Un bărbat care a fost „închis” în corpul său ani de zile, în timp ce încă a putut să audă, să vadă și să înțeleagă tot ce îl înconjura, a împărtășit detalii despre recuperarea sa remarcabilă.

Martin Pistorius, acum în vârstă de 47 de ani, a venit într-o zi de la școală cu o durere în gât.

Medicii au crezut inițial că are gripă și i s-a administrat tratamentul obișnuit. În mod șocant, starea lui s-a înrăutățit încet și în cele din urmă a fost spitalizat la vârsta de 12 ani, potrivit Unilad.

„Am fost testat pozitiv pentru meningită criptococică și tuberculoză a creierului și am fost tratat pentru ambele”, a spus el pentru LADbible. „Corpul mi-a slăbit și mi-am pierdut capacitatea de a vorbi și de a-mi controla mișcările.”

Era într-o stare vegetativă, despre care discută în cartea sa din 2012, Ghost Boy.

Părinților lui Pistorius, Joan și Rodney, nu li s-a dat un motiv concludent pentru care corpul copilului lor nu reacționa. Nu erau pregătiți să renunțe la el și l-au ținut în viață într-un centru de îngrijire.

Pistorius descrie această perioadă a vieții sale ca fiind „o coajă goală, neștiind nimic din jurul meu”.

„Am putut să aud, să văd și să înțeleg totul în jurul meu, dar nu aveam absolut nicio putere sau control asupra oricărui lucru.

Pentru mine, acel sentiment de neputință totală este probabil cel mai rău sentiment pe care l-am experimentat vreodată și sper să nu mai trebuiesc să mai experimentez niciodată. Este ca și cum nu ai exista, fiecare lucru din viața ta este decis de cineva.

Totul, de la ceea ce porți, la ce mănânci și bei, chiar dacă mănânci sau bei, până unde vei fi mâine sau săptămâna viitoare, și nu poți face nimic în privința asta”.

Martin a fost tratat cu brutalitate

Martin a fost tratat cu brutalitate prin aziluri, dar cea mai mare suferință era să fie lăsat cu orele în fața televizorului. Reușea să se sustragă evadând în propria imaginație.

Nimeni nu și-a dat seama că Pistorius și-a recăpătat cunoștința și înțelegea tot ce se întâmpla în jurul lui. Își amintește chiar că nu a avut de ales decât să urmărească reluări ale lui Barney în centrul de îngrijire specială.

„Nici nu pot să-ți exprim cât de mult l-am urât pe Barney”, a declarat el într-un interviu acordat NPR.

Mama lui Pistorius, Joan, spune că s-a străduit să se împace cu starea fiului ei.

În memoriile sale, el își amintește că stătea în scaunul cu rotile într-o zi când mama lui i-a spus: „Sper că mori”.

Comentariul l-a afectat și l-a făcut să se simtă „foarte trist și supărat”, „Femeia regretă acum că a spus asta.

”Pentru ea, fiul ei murise deja de cănd avea 12 ani. Am fost foarte trist si supărat, dar am înțeles-o’’, spunea Martin atunci.

După 13 ani de agonie, adevărul a ieșit la iveală

În 2001, când Pistorius avea 25 de ani, o îngrijitoare de la centrul de zi, Virna van der Walt, i-a încurajat părinții să-l ducă la Centrul pentru Comunicare Augmentative și Alternative de la Universitatea din Pretoria.

Acolo un cercetător a ridicat o foaie de hârtie cu simboluri pe ea și i s-a cerut să localizeze o minge cu ochii. După ce a găsit forma, i s-a cerut să găsească câinele.

La aproape 13 ani după ce s-a îmbolnăvit, a reușit să dezvăluie că era conștient și capabil să comunice.

Părinții lui au investit într-un computer care era preîncărcat cu software de comunicare, similar cu tehnologia folosită de regretatul fizician teoretician Stephen Hawking.

Pistorius ar selecta litere, cuvinte sau simboluri pe dispozitiv folosind o bandă atașată de cap, care ar acționa ca un șoarece.

A început să lucreze cu van der Walt în 2003 la centrul de îngrijire. Apoi a cunoscut-o pe iubirea vieții sale, Joanna, care a lucrat ca asistent social. S-au căsătorit în 2009 în Essex.

Au primit în dar de la Dumnezeu un fiu, Sebastian Albert Pistorius, în 2018, iar Pistorius împărtășește adesea poze cu familia sa pe Instagram.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel