Sari la conținut

Să ne îngrijorăm? Când ajunge iodura de potasiu în farmacii…

Iodura de potasiu
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Iodura de potasiu

Din cuprinsul articolului

Ministrul Rafila: Când ajunge iodura de potasiu în farmacii și cui se recomandă în cazul unui accident nuclear. De ce nu trebuie luat preventiv:

 

Pastilele de iodură de potasiu ajung în farmacii în această săptămână, a anunțat ministrul Sănătății,

Alexandru Rafila, recent, în emisunea „Context”, difuzată pe TVR.

 

Ministrul Rafila a mai spus că pastilele vor fi distribuite pe baza rețetelor de la medicii de familie.

 

 

Iodura de potasiu se recomandă în principal persoanelor sub 40 de ani, dar nu se administrează preventiv.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a explicat în emisiunea menționată că: „riscurile sunt mai mari la această categorie de persoane.

Sunt şi situaţii particulare în care, în cazul expunerii chiar în mijlocul unei astfel de zone în care există radiaţie înaltă, se poate administra iodul şi la peste 40 de ani, dar nu cred că o să avem noi astfel de situaţie, în cel mai rău scenariu poate exista o radiaţie datorită unui incident nuclear care se petrece la o distanţă destul de mare de ţara noastră.

Administrarea acestor pastile de iod trebuie facută în timp scurt, de câteva ore, de la o potenţială alertă.

Nu este cazul, nu avem astfel de semne în acest moment, dar lucrurile în astfel de conflicte sunt imprevizibile şi e bine ca populaţia să fie protejată, să fie informată.

Ordinul privind modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populaţie a fost publicat în data de 24 iunie în Monitorul Oficial.

Prescripție de la medicul de familie

Pentru a obține iodura de potasiu 65 mg, cetăţenii se vor adresa medicului de familie, care trebuie să le elibereze prescripţia medicală, iar în baza acesteia, farmaciile vor furniza comprimatele care le revin.

Potrivit ordinului, comprimatele vor fi distribuite gratuit populaţiei de către farmaciile comunitare.

Lista acestora este disponibilă pe pagina web a Ministerului Sănătăţii, la secţiunea „Campanie distribuţie iodură de potasiu”, aici.

În farmacii vor fi disponibile în mod gratuit materiale informative cu privire la utilizarea corectă a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel