Sari la conținut

Salarii majorate pentru cadrele medicale începând cu luna august 2023. Noi măsuri privind salarizarea personalului medical

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În prezent, un medic care lucrează într-un spital de stat se poate apropia și de salariul de 3.000 de euro pe lună, în funcție de competențe şi de diferite sporuri. O Ordonanță de urgență aprobată de Guvern introduce noi măsuri privind salarizarea personalului medical.

Astfel, personalul de specialitate medico-sanitar, care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă, și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar, care asigură asistența medicală, beneficiază și de o indemnizație lunară brută, după cum urmează:

 • 500 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;
 • 1000 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în afara normei legale de bază,
 • 500 lei pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi;
 • 500 lei pentru asistenții medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiati, asistenți medicali de laborator clinic licenţiați, licenţiați în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenți medicali dentari licenţiati, asistenți medicali de profilaxie dentară licenţiați, asistenți medicali licenţiați în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenți medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor;
 • între 100 lei și 300 lei lunar pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, potrivit legii nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepția medicilor specialiști și primari și a biologilor, chimiștilor și biochimiștilor care efectuează lunar una sau două gărzi în afara normei legale de bază.

Măsura se aplică până la data intrării în vigoare a noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice, iar banii necesari acestor majorări pentru personalul din unităţile sanitare publice, inclusiv cele care au ca asociat unic unităţile administrativ-teritoriale, aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, se asigură prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, potrivit adevarul.ro.

Citeste si:

Ce salarii au cadrele medicale din spitale

 • Medic primar – 12.500 (lei)
 • Medic primar dentist – 12.500
 • Medic specialist – 9900
 • Medic specialist dentist – 9900
 • Medic rezident anul VI – VII – 7900
 • Medic rezident anul IV – V – 7300
 • Medic dentist rezident anul IV – V – 7300
 • Medic rezident anul III – 6700
Medic chirurg in sala de operatie
Sursă foto: Getty Images

Cât câștigă un medic de familie

În prezent, salariul lunar al unui medic de familie începător variază între 2.227 lei și 6.236 lei. După cinci ani de experiență în activitatea respectivă, venitul crește între 2.461 lei și 7.107 lei pe lună.

Salariul unui medic de familie în România se compune din încasările de la CAS per capita (PC) și venitul per serviciu (PS). Astfel, jumătate din veniturile unui medic de familie vin din încasările per capita, iar circa jumătate din venituri sunt obținute din încasările per serviciu.

Potrivit legii, orice medic de familie trebuie să aibă în evidență un număr minim de pacienți, 800 în mediul urban și 450 în mediul rural, însă nu există un maximum de pacienți.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.