Sari la conținut

Sănătatea ficatului. Top 3 elemente dăunătoare pe care trebuie să le eviți

încărcat cu toxine
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Medic hepatolog: simptomele ficatului gras

Sănătatea ficatului depinde în mod direct de un stil de viață sănătos și echilibrat. Acesta poate fi afectat de anumite alimente, băuturi și medicamente care, consumate pe termen lung, provoacă afecțiuni complexe ale ficatului. Ficatul gras și ciroza sunt numai două exemple. De aceea, este esențial să știi ce substanțe să eviți pentru a menține sănătatea acestui organ.

Tot ceea ce consumăm trece prin ficat. Acesta este responsabil pentru filtrarea sângelui, înmagazinarea energiei, eliberarea unor compuși și hormoni care ajută digestia, precum multe alte funcții fundamentale. Cu toate acestea, ficatul poate acumula un exces de toxine care inhibă funcționarea sa normală.

Majoritatea afecțiunilor sunt cauzate de acumularea toxinelor la nivelul ficatului. De aceea, este esențial să facem anumite schimbări în privința stilului de viață.

Alimente, băuturi și medicamente care afectează sănătatea ficatului

Dulciuri și alimente cu un conținut ridicat de zahăr

Steatoza și ciroza hepatică sunt afecțiuni asociate cu un consum excesiv de alcool. Cu toate acestea, se pare că alimentele cu un conținut ridicat de zahăr pot contribui, de asemenea, la apariția afecțiunilor.

Atunci când agresezi ficatul cu alcool, grăsimi, zahăr, celulele care căptușesc acest organ se inflamează. Mai departe, inflamația determină fibrozarea țesutului hepatic, ceea ce înseamnă că ficatul nu își mai face treaba așa cum trebuie și începe să acumuleze grăsimi în celule. În consecință, toate toxinele acumulate din mediu sau din alimentație nu mai sunt eliminate din organism, ci stagnează la nivel celular și provoacă degradarea acestora, scrie csid.ro.

Alcool

Alcoolul este o substanță extrem de dăunătoare pentru ficat. Acesta este o cauză principală pentru majoritatea afecțiunilor de ficat. Alcoolul duce la inflamarea ficatului și deteriorarea progresivă a celulelor hepatice. Se estimează că aproape 20% dintre consumatorii de alcool vor dezvolta ciroză hepatică la 10 sau mai mulți ani de consum.

Medicamente

Multe medicamente care se eliberează fără rețetă de la medic prezintă, printre reacțiile adverse, toxicitatea asupra ficatului. Între acestea se numără: acetaminofenul, antiinflamatoarele nesteroidiene, aspirina, ibuprofenul, naproxenul.

Dintre medicamentele cu potențial toxic pentru ficat care se eliberează doar pe bază de rețetă se numără: statinele, anumite antibiotice (amoxicilina, eritromicina), metotrexat, azatiopina, antifungicele, steroizii, medicamentele pentru gută și antiviralele folosite pentru tratamentul infecției cu HIV.

Chimioterapicele pot cauza, de asemenea, toxicitate la nivelul ficatului. Totodată, este posibil ca și anumite suplimente pe bază de plante să fie nocive pentru ficat, mai ales dacă sunt luate pe termen lung. Înainte de a administra orice medicament sau supliment este indicat să consulți un specialist.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel