Sari la conținut

Sănătatea orală a persoanelor cu diabet zaharat

Dr Loana Căzănescu, Medic stomatolog
Dr Loana Căzănescu, Medic stomatolog

Sănătatea orală a persoanelor cu diabet zaharat. Din păcate, diabetul zaharat, a devenit o problemă de sănătate destul de frecventă, afectând persoane de toate vârstele.

Diabetul zaharat este o boală metabolică caracterizată prin valori crescute ale concentrației glucozei în sânge (hiperglicemie), indusă de secreția insuficientă de insulină sau rezistență la insulină.

Diabetul zaharat este o boală care îți poate afecta întregul organism, inclusiv cavitatea bucală și tot ce ține de afecțiunile dinților, afecțiunile gingiilor și osului.

Afecțiunile orale netratate la timp pot duce la complicații serioase, în special în cazul pacienților cu boli cronice. Astfel,dacă te numeri printre pacienții cu diabet, știi că va trebui să acorzi mai multă atenție dinților și gingiilor tale.

Studiile științifice recente au confirmat o relație strânsă între diabetul zaharat și parodontoză -principala cauza a pierderii dintilor și, prin urmare, cauza unei deficiențe grave legate de pierderea consecutivă a funcțiilor masticatorii  și a esteticii zâmbetului.

Un studiu a arătat că bolile dentare și igiena orală deficitară au fost asociate cu un risc crescut de insuficiență cardiacă în rândul persoanelor cu diabet zaharat, iar autorii au sugerat că gestionarea sănătății orale poate preveni dezvoltarea insuficienței cardiace. De asemenea, autorii au arătat că parodontita exacerbează progresia bolii cronice de rinichi, o tulburare care afectează 1 din 3 persoane cu diabet.

Potrivit specialiștilor, pacienții cu diabet se confruntă cu afecțiuni ale gingiilor mult mai des decât persoanele care nu suferă de această boală. Motivul fiind că germenii se înmulțesc mai repede în prezența unor cantități mai mari de glucoză. Astfel, pacientii cu diabet zaharat sunt supuși unor controale de igienă dentară mai frecvent, perioada variind de la 3 la 6 luni.

Diabetul zaharat necesită o atenție specială, întrucât dinții și gingiile se deteriorează mai usor, rezultând infecții care, la rândul lor, pot creste glicemia.

Cercetatorii susțin că diabetul agravează parodontita, iar acest lucru afectează controlul glicemic. Dacă gingivita apare, cei ce suferă de diabet, trebuie să se adreseze imediat medicului dentist. Tratamentul timpuriu previne răspândirea inflamției și, prin urmare, debutul bolii.

 

Care sunt problemele cavității orale la persoanele cu diabet?

 

Specialiștii atrag atenția asupra celor mai frecvente probleme la nivelul cavității orale, pentru pacienții cu diabet zaharat, printre care se numără: gura uscată (senzația frecventă de uscăciune a gurii, însoțită de sete permanentă),  inflamația gingiilor – gingiile sunt roșii, inflamate și sângerează, acestea fiind primele semne ale unei afecțiuni gingivale, vindecarea lentă a țesuturilor din cavitatea orală, candidoza orală – o infecție a gurii și a gâtului provocată de o ciupercă (primele semne sunt apariția unor pete sau a unor zone albe pe limbă), senzație de arsură la nivelul gurii și/sau al limbii.

La instalarea primelor simptome de acest gen, este important ca pacientul să meargă la medicul stomatolog.

 

Cum pot fi rezolvate aceste probleme ale cavității orale?

 

Pacientul cu diabet trebuie să țină cont de o serie de recomandări generale de prevenție sau de ameliorare, dacă boala este deja instalată pentru ca sănătatea orală să nu aibă de suferit, dar și pentru a evita ca anumite probleme să se agraveze in timp.

Se recomandă următoarele măsuri și practici; menținerea glicemiei la un nivel normal, respectarea tratamentul medicamentos prescris de medicul diabetolog, mișcare cel putin 30 de minute pe zi, evitarea consumul de alcool și fumatul (cu atât mai importantă dacă pacientul are peste 45 de ani), informarea medicului dentist despre boală (diabetul), precum și furnizarea altor detalii esențiale (afecțiuni ale gurii sau ale dinților din trecut, intervenții și istoricul de afecțiuni din familie), înainte de a merge la consultația stomatologică, se recomandă luarea unei mese principale, conform dietei diabetice, menținerea unei igiene orale bune (care să cuprindă perierea dinților cu o periuță cu peri moi și cu o pastă de dinți specifică bolilor gingivale, folosirea aței dentare și/sau a unui irigator bucal, de două ori pe zi), mersul la medicul dentist pentru controale de rutină la fiecare 6 luni sau anual.

 

Care sunt  simptomele pe care nu trebuie să le ignori?

 

Dacă prezinți oricare dintre aceste simptomele,este important să mergi cât mai repede la medicul stomatolog: sângerări gingivale recurente sau gingiile sunt vizibil inflamate și dureroase în timpul mestecării alimentelor sau periajului cu periuța de dinți,  infecții orale frecvente (poate fi vorba și despre aftele bucale frecvente), respirație urât mirositoare care nu dispare după ce te-ai spălat pe dinți.

 

Cum previi problemele orale dacă suferi de diabet?

 

Este foarte importat să ai o igienă orală bună, să eviti infecțiile bucale care, netratate, pot duce la complicații locale cât și generale deosebit de grave.

Dacă ești deja diagnosticat cu diabet zaharat, mergi în mod regulat la un control stomatologic complet, pentru a depista precoce orice fel de modificare la nivelul țesuturilor parodontale.

Este recomandat ca mersul la medicul stomatolog să se efectueze la fiecare 6 luni sau ori de câte ori este nevoie.

Spală-te pe dinți după fiecare masă (de cel puțin două ori pe zi), folosește zilnic dușul bucal și ața dentară pentru a preveni apariția bolii parodontale, precum și înmultirea bacteriilor. Așteaptă cel puțin 30 de minute după ce ai mâncat, înainte de a îți peria dinții, pentru a proteja astfel smalțul dentar care este mai sensibil în urma expunerii la substanțele acide din alimente.

Consultă de îndată medicul dacă prezinți halitoză (respiratie urât mirositoare), dureri ale dinților, sângerari ale gingiilor, răni și discută cu medicul tău dentist despre cum să menții o sănătate orală bună.

Simptomele de gură uscată pot fi destul de supărătoare și se recomandă consumul de apă ( înghițituri frecvente), guma de mestecat fără zahăr fiind de asemenea de ajutor.

În cazul purtării protezelor dentare, asigură-te că se potrivesc și nu cauzează frecare sau rănirea cavitatii bucale. Îndepărtează-le și curăță-le zilnic,astfel previi riscul de infecții prin acumulare de bacterii. Întreaba medicul stomatolog cum poți să menții curate protezele dentare.

Clătește gura cu o apă de gură antibacteriană, de preferat fără alcool sau arome chimice, deoarece alcoolul și esențele cu aromă pot contribui la deshidratarea cavității bucale.

 

Alimentația are un rol important în sănătatea cavității orale, atât la persoanele cu diabet, cât și la persoanele fără probleme de sănătate. Băuturile carbogazoase și alimentele dulci sunt principalii inamici ai sănătății dinților și gingiilor, împreună cu o igienă orală necorespunzătoare. Este important să adaptezi regimul alimentar în conformitate cu tratamentul și recomandările medicului curant, dar să ții cont și de alimentele care pot dăuna dinților.

Este recomandat ca la o perioadă de 6 luni sau maxim un an, să efectuezi o curățare completă a cavității bucale ( detartraj și periaj profesional).Astfel, prin eliminarea tartrului, pot fi prevenite numeroase afecțiuni ale dinților și gingiilor.

 

Un pas important este renunțarea la fumat.Dacă îți este greu să renunți la acest obicei sau nu știi cum să faci acest lucru, discută cu medicul tău despre modalitățile care te pot ajuta să îți îndeplinești obiectivul.

 

Este esențial să ții glicemia în limite normale, fără a avea fluctuații mari de a lungul zilei.

 

Bibliografie

Cleveland Clinic – Oral Health Problems and Diabetes    

What’s the Connection Between Diabetes and Oral Health? – Medscape – February 29, 2024

Dr. Loana Căzănescu, Medic stomatolog, Stomatologie generală și Estetică

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel