Sari la conținut

Sănătatea și prevenția bolilor prin alimentație corectă. Reguli de ”Nutriție, Sănătate și Longevitate”

Alimentația corectă și sănătoasă ar trebui să fie adecvată, echilibrată, controlată caloric, moderată și variată, susțin profesioniștii reuniți la a doua ediție a evenimentului ”Nutriție, Sănătate, Longevitate”, care a avut loc pe 28 august.

De această dată, nutriționiștii au deschis dialogul cu medicii de familie în ceea ce privește regulile unei nutriții echilibrate și sănătoase, având în vedere că medicul de familie reprezintă prima linie în comunicarea și interacțiunea cu pacientul. Drept urmare, cunoașterea principiilor de bază ale unei alimentații sănătoase este esențială pentru ca medicii de familie să educe, la rândul lor, populația cu privire la un stil de viață sănătos și echilibrat, promovând mesajul ”să mâncăm moderat, să ne mișcăm mai mult”.

”Farfuria sănătoasă cuprinde o mare varietate de alimente, dar trebuie să avem grijă de cantitate și calitate, mai exact de proporții. Pornind de la piramida alimentară, regula de aur este să reușim să ne asigurăm aportul caloric optim și substanțele nutritive necesare bunei funcționări a organismului. Astfel, alimentația sănătoasă poate fi definită prin moderație și variație, pentru obținerea unui echilibru caloric și nutritiv”, a declarat în cadrul evenimentului ”Sănătate, Nutriție, Longevitate”, prof.dr. Nicolae Hâncu, nutriționist, membru de onoare al Academiei Române.

Hidratarea, o componentă de bază a nutriției sănătoase, a fost un alt subiect dezbătut în cadrul evenimentului. Dr. Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, a punctat: ”Calitatea vieții noastre și sănătatea noastră depind în bună măsură de stilul de viață pe care îl avem. Hidratarea și alimentația corectă sunt factori esențiali și la îndemână pentru a ne păstra în bune condiții minunea pe care ne-a dăruit-o Dumnezeu: corpul nostru. Oare ne facem timp să consumăm cei minim doi litri de lichide pe zi ? Oare știm cât este de important? Termoreglarea, epurarea organismului pe cale renală, realizarea proceselor metabolice sau lubrefierea cartilajelor,  toate au nevoie de o înlocuire corectă și la timp a lichidelor pierdute. Sursele de apă sunt cele prezente în băuturi, dar și cele prezente în alimente. Apa, ceaiurile, infuziile de plante, sucurile, dar și apa din fructe, legume, supă, iaurt, sunt surse esentiale și la îndemâna tuturor”.

Prevenirea bolilor cronice legate de alimentație și creșterea calității vieții sunt două direcții strategice de sănătate publică la nivel mondial. Această temă de actualitate a fost scoasă în evidență la manifestare de către prof.dr. Gabriela Radulian, șef secție Institutul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, care a precizat: ”Prevenția bolilor cronice netransmisibile se face în primul rând prin optimizarea stilului de viață, iar asta înseamnă: dietă echilibrată, activitate fizică, controlul greutății, adaptare la stresul psihosocial, somn suficient, renunțare la fumat, precum și aderență și complianță la actul medical”.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel