joi, august 18, 2022

Atunci când anumiți nutrienți din corp lipsesc, oasele devin fragile și sunt supuse riscului de a se rupe ușor. O serie de alimente însă pot crește rezistența oaselor și scad riscul de osteoporoză. Printre alimentele care contribuie la întărirea oaselor se regăsesc: lapte de soia, brânza tofu, sardinele, somonul, nucile, migdalele, mango, avocado, smochinele.

Iată care sunt alimentele bogate în nutrienți:  

Te-ar mai interesa: Elena Udrea: Cer să fiu declarată nebună și lipsit...

Calciu. Calciul este cel mai important element nutritiv pentru os, concret este esențial împotriva osteoporozei. Doza necesara de calciu este de aproximativ 1.000-1.300 mg de calciu pe zi și de regulă se ia din alimentație. Cele mai recomandate sunt iaurtul, laptele fără grăsimi, tofu, soia, fasolea albă, varza, broccoli sau migdale.

Vitamina D. Vitamina D este tot un nutrient important pentru menținerea sistemului osos în stare optimă. Mai ales acumularea calciului în organism nu se realizează fără vitamina D. Alimente bogate în vitamina D sunt: somonul, hering, macrou sau sardine, lapte, iaurt, ciuperci. Deficitul de vitamina D împiedică mineralizarea matricei osoase, ducând la osteomalacie, rahitism, deformări osoase și osteoporoză.

Te-ar mai interesa: Efect bizar! Bărbat incapabil să „vadă” numerele d...

Vitamina C. Alimentele bogate în vitamina C permite corpului să producă colagen, o proteină importantă pentru rezistența oaselor. Trebuie să consumi  căpșuni, portocale, lămâi, varză, roșii, conopidă.

Proteine. În cantități mari proteinele pot dăuna organismului, dar lipsa lor duce la apariția efectelor negative asupra sănătății oaselor. Cele mai indicate sunt: carnea slabă de curcan, pui, carne de vită sau  fructele de mare, albușurile de ou, lactatele cu grăsimi puține, untul de arahide.

Te-ar mai interesa: Margherita de la Clejani, înjunghiată în plină str...

Potasiu. Un regim alimentar bogat în potasiu ajută la încetinirea declinului densității oaselor, fenomen caracteristic îmbătrânirii naturale a corpului. Pepenele galben, caisele, bananele, prunele, stafidele, avocado, salata verde, morcovii, roșiile și fasolea sunt bogate în potasiu.

Magneziu. Acesta are un rol important în tratarea osteoporozei. Magneziu se află în semințele de dovleac, în orezul brun, spanac, anghinare, cartofii dulci, fasole, semințele de susan sau de in.

Te-ar mai interesa: Gabriel Diaconu pune punctul pe i. Cineva ar trebu...

Soia. Se pare că alimentele care conțin soia ajută la prevenirea fracturilor osoase.

Fluorul. Este foarte important pentru dezvoltarea scheletului osos.  Principalele surse alimentare cu fluor sunt apa, ceaiul, cerealele, pâinea de secară, gălbenușul, ceapa, usturoiul, spanacul și roșiile.

Lactatele. Sunt esențiale pentru întărirea oaselor. De aceea, este bine să fie consumate zilnic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private